Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale din acest an a început cu mari emoţii pentru absolvenţii de clasa a VIII-a!

În cele 31 de centre de examen de pe raza judeţului Caraş-Severin s-au înscris la primul examen important din viaţa de elev 1463 de candidaţi. Dintre aceştia, s-au prezentat la proba de Limba şi literatura română doar 1399. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, nu au existat elevi eliminaţi din examen.

Subiectele au fost cele din varianta cu numărul 4. La primul subiect, elevii au primit un fragment din „Pantera neagră“ de Sorin Titel, una din cerinţe fiind asocierea cu alt text studiat la clasă. Cel de-al doilea text din foaia de examen a fost un fragment din „Falsa generozitate“ de Stela Giurgeanu. Într-un text de circa 30 de cuvinte, elevii au avut de prezentat legătura care se poate stabili, la nivel de conţinut, între cele două texte. De asemenea, absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de redactat o compunere în care să argumenteze dacă ar trebui să-şi urmeze visul în orice condiţii. La subiectul al doilea, care a avut un punctaj maxim de 20 de puncte, elevii au avut de scris un text narativ de minimum 150 de cuvinte în care să prezinte o situaţie neprevăzută din timpul unui joc cu colegii în curtea şcolii, în care să insereze o secvenţă descriptivă şi una dialogată. Timpul de rezolvare a subiectelor a fost de două ore.

Notele de la probele scrise au o pondere de 80% din media de admitere la liceu. Pentru elevii care nu pot participa la prima etapă a Evaluării Naţionale, din motive medicale sau care țin de măsurile de protecție sanitară, se va organiza o sesiune specială în perioada 5-12 iulie. Dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie.

JCS-Nicoleta Moraru