Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Se plâng locuitorii caselor şi garsonierelor din Mociur care, din diverse motive, trăiesc fără curent, într-o groapă de gunoi.Locuitorii cartierului Mociur s-au plâns administraţiei reşiţene pentru faptul că, în urma furturilor masive de curent, dar şi a unor intervenţii făcute de distribuitorul de energie, în zonă reţeaua de electricitate cedează frecvent. O problemă reală, dacă stai să te gândeşti că în ziua de astăzi toate depind de curent, inclusiv centralele pe gaz sau modernele plasme. De asemenea, oamenii au reclamat faptul că în Mociur se aruncă gunoi la modul organizat, cu camionul, lucru sesizat de altfel în trecut şi municipalităţii. Între timp, camionul tot vine, iar noua groapă de gunoi creşte pe zi ce trece.

Cu curentul este o problemă, explică unul dintre locatarii zonei. Sunt două cămine în Mociur, sunt cazuri sociale. Ei au curent, nu ştiu care e treaba, se fură curent, se întâmplă ceva! Se tot declanşează, se întrerupe. Electrica a schimbat panoul. L-a schimbat dar degeaba. Nu s-a rezolvat nimic. S-a făcut mai rău. S-au anulat unele faze, şi atunci băieţii au întins firul sau ce, l-au întins mai încolo, şi ne deranjează şi pe noi, şi pe cămine, şi pe garsoniere. (…) Tot timpul se ia curentul. Nu ştiu Electrica ce a vrut să facă, au tras trei faze de curent pentru cămine, să nu se mai fure curent, dar din nefericire noi de la case şi cei de la garsoniere am rămas tot timpul fără curent. Noaptea este problemă mare, tot nu este curent! Merge jumătate de oră, după aceea se ia. Nu ştim ce să facem, domnule primar! Nu-i putem lăsa nici pe ei fără curent, dar rămânem noi din cauza lor fără. Şi căminele, şi garsonierele şi casele, tot timpul… Avem plasme, avem centrale, avem copii mici. Nu numai eu, toată lumea! Şi rămânem tot timpul fără curent pe timp de seară. Asta e cel mai rău, stai noaptea fără curent din cauza altora. Încă o problemă foarte mare, pe care am sesizat-o şi telefonic, la intrare în Mociur, unde au fost cândva cărbunii, a fost sesizat telefonic aici la primărie numărul de maşină, numărul firmei care cară gunoi. S-a făcut o groapă de gunoi la intrarea în Mociur. Nu ştiu cine şi cum este responsabil, dar este groapa de gunoi făcută. Este un focar de infecţie peste tot. Deci şi acolo trebuie rezolvată treaba. Şi mai avem o problemă cu drumul. Drumul este foarte rău, măcar nişte zgură turnată, canalizarea nu e bună. Vă rugăm frumos să se facă şi asta, să se ia în considerare“.

Oamenii au explicat că au făcut mai multe reclamaţii la distribuitorul de energie electrică, dar şi la primărie, care, de această dată, s-a oferit să-i ajute. Primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a deschis porţile dialogului şi i-a invitat pe oameni la discuţii, apoi a trimis la faţa locului reprezentanţi ai autorităţii administrative. Edilul a reiterat faptul că mulţi dintre cei care locuiesc în blocurile blamate pentru căderea reţelei de electricitate nu sunt, de fapt, reşiţeni, ci veniţi din te miri ce părţi.

Ce s-a făcut pentru curentul, gunoiul, canalizarea şi drumul din Mociur? Reprezentanţii primăriei, împreună cu Poliţia Locală şi cu un grup de locuitori ai cartierului s-au întâlnit zilele trecute la sediul din Reşiţa al SC Enel Distribuţie Banat SA.

„În urma discuţiilor purtate, s-a stabilit că este necesară o strânsă colaborare între Poliţia Municipiului, Inspectoratul de Jandarmi, Poliţia Locală şi SC Enel Distribuţie Banat SA pentru stoparea consumului fraudulos de energie electrică. Primăria Municipiului Reşiţa efectuează demersuri pentru identificarea tuturor persoanelor care (…) locuiesc ilegal în cele 180 de apartamente“, se arată într-un comunicat emis de către Biroul de Presă al primăriei.

Până una, alta, reşiţenii din Mociur au rămas tot fără curent şi tot printre gunoaie…

Antoniu Mocanu