Vor sa devieze paraul ce inunda orasul - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Administrația locală din Caransebeș cere soluții radicale pentru ca municipiul să nu mai fie inundat, așa cum s-a întâmplat la finalul săptămânii trecute.

Prin vocea primarului Marcel Vela, conducerea locală solicită Apelor Române, Prefecturii, Guvernului și Ministerului Mediului ca pârâul Zlăgnița să fie deviat și să nu mai intre în intravilanul municipiului.

„Din cauza ploilor foarte puternice, Zlăgnița, chiar îndiguită și reamenajată, n-a avut capacitatea de a prelua întreg volumul de apă și am avut probleme în Caransebeșul Nou, unde au fost inundate imobile, grădini, gospodării și rupte poduri. Cred că a sosit momentul să luăm decizii capitale și chiar istorice, astfel încât să scoatem Zlăgnița din Caransebeș. Propunem factorilor de decizie ca pârâul să fie deviat în zona extravilană printr-o albie artificială, făcută în amonte de centura de ocolire, în zona fostului complex de vaci. În acest mod, Zlăgnița nu va mai intra în Caransebeșul Nou și va fi direcționată paralel cu centura, direct în Sebeș”, a precizat Vela.

Mai mult, edilul-șef spune că albia actuală a Zlăgniței ar rămâne, în acest fel, disponibilă doar pentru cantitățile de apă pluvială din Caransebeșul Nou, ape care niciodată nu vor depăși cota de inundații. Potrivit lui Vela, investiția Apelor Române ar fi una minoră iar râul Sebeș are capacitatea de a prelua Zlăgnița, în condițiile în care preia periodic cantități mult mai mari de apă, rezultate din deversările controlate din hidrocentrala de la Turnu Ruieni.

Lidia Almăjanu