Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Înainte de a vorbi despre lumea fără intimitate ce ne îmbrăţişează tot mai mult, vreau să spun câte ceva despre creşterea golănească a francului. După cum ştiţi, în jur de 150.000 de români cu credite în franci elvețieni se află într-o situație disperată, după ce moneda preferată a bancherilor de la Zurich a crescut ca-n povești.

Politicienii şi analiștii economici sunt, măcar la nivel declarativ, de partea celor care au apelat la aceste credite, dar prea multe nu au ce face. Soluţia salvatoare trebuie să vină din partea băncilor. Exemplul îl pot lua de la Volksbank, singura bancă în faţa căreia jos pălăria pentru că şi-a protejat clienţii, îngheţând cursul francului. Cândva am mai scris despre faptul că românul simplu rămâne mereu în pielea goală în faţa celor care îl pot jecmăni uşor. În rest, băncile să trăiască!

La finele săptămânii trecute, la Davos, s-a desfăşurat Forumul Economic Mondial. Nu voi aminti cuvintele pompoase ale marilor politicieni ai lumii, ci mă opresc la liderii din domeniul IT. Şeful Google, Eric Schmidt, spunea că Internetul va fi atât de omniprezent în viaţa noastră încât practic nu va mai fi observat. Binenţeles că din discuţiile Forumului nu aveau cum să lipsească cele despre posibilitatea dezvoltării unui sistem de supraveghere permanentă. Iar aici este de apreciat răspunsul Sophiei Roosth, cercetător la Harvard, care a spus despre acest fapt că „nu este vorba dacă se va întâmpla, deja se întâmplă…”.

Ea a adăugat că încălcarea dreptului la viaţă privată va deveni tot mai generalizată odată cu trecerera timpului, exemplificând cu posibila sau reala utilizare a unei varietăţi de materiale pentru colectarea de informaţii genetice despre oricine, de la lideri mondiali la cetăţeni obişnuiţi.

Kenneth Roth, director la Human Rights, preciza, tot la Davos, că lumea descrisă de şeful Google poate să lase oamenii fără niciun fel de refugiu, amintind că la ora actuală datele din telefoanele şi computerele oamenilor sunt deja vulnerabile. „Nu dorim să scăpăm de tehnologie, dar trebuie să avem grijă cu unele dintre aceste tehnologii. Uneori este mai bine să ţii duhul în sticlă”, a concluzionat Roth.

Interesante aceste păreri mai mult decât avizate, însă cine credeţi că va ţine cont de ele într-o lume în care liderii mondiali vor supravegherea a orice, terorismul fiind, la ora actuală, motivaţia perfectă pentru Big Brother. Eu cred că şi dacă nu lua amploare terorismul, într-o lume în care guvernele nu doar că acoperă fabricarea armelor dar le şi achiziţionează, teroriştii ar fi fost inventaţi.

Şi ca să nu ies din lumea IT-ului cu pesimism, vreau să amintesc că un român, Mihai Pohonţu, fostul vicepreşedinte al Disney Interactive, a preluat din ianuarie 2015 funcţia de vicepreşedinte pentru Emerging Platforms la Samsung Electronics, conglomeratul sud-coreean cu afaceri totale de peste 214 miliarde de dolari în 2013. Încă avem cu ce ne mândri.

Cam despre aceste lucruri am vrut să vă vorbesc azi. De duhul din sticlă se ocupă alţii.