Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – La sfârşitul lunii august, primăriile vor primi bani în urma rectificării bugetare. Sumele preconizate a fi distribuite sunt de-a dreptul ridicole pentru unele localități (de exemplu, 1.000 de lei pentru comuna Marga).

Deși unii primari nu se așteptau la mare lucru și și-au calculat bugetul de la începutul anului fără a avea mari speranțe la rectificare, alții așteaptă cu sufletul la gură sumele exacte, fiind în pericol de a pierde proiecte importante.

„Noi ne-am făcut calculele de la începutul anului și nu depindem de rectificarea bugetară. Dacă primim mai mult, orice ban în plus e binevenit, sunt multe lucruri de făcut, dar dacă nu, asta e, ne vom descurca și cu cei 6000 RON preconizați“, ne-a declarat Olgița Ghiță, primarul comunei Socol.

Există și o tabără optimistă, printre care se află primarii din Fîrliug şi Băuţar, care au convingerea că sumele vor fi majorate. „Sunt primării cu proiecte în derulare, există riscul de a le pierde. Eu sunt convins că la ședința de Guvern se va ține cont de aceste aspecte și cred că toți vom primi sume mai mari decât aceste proiecții”, spune optimist Ioan Borduz, edilul comunei Fârliug.

Primăria comunei Zăvoi se situează la polul opus, chiar dacă primarul este liberal. Aici se pare că se vor aloca 207.000 RON. „La începutul anului am primit foarte puțini bani și ni s-a promis că la rectificare vom primi mai mulți. Nu sunt suficienți nici aceștia, avem patru proiecte mari în derulare, salariile în construcții au crescut. Nu suntem în pericol să pierdem nici un proiect, dar am fi avut nevoie de mai mult. Acum asta e, ne descurcăm cu ce primim și mergem înainte”, am aflat de la Doru Cîrdei, primarul comunei Zăvoi.

Vom vedea la sfârșitul lunii dacă tabăra optimiștilor va avea dreptate și sumele alocate vor fi mai mari sau nu. Cert este că cei prevăzători vor trece mai ușor peste șocul unei eventuale mențineri a plafonului preconizat. Vorba aia, paza bună trece… teama de rectificare.

Flavius Militaru

Adaugă comentariu