Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Legea care a stârnit atâtea discuții în ultimele zile, cea a vânătorii și a fondului cinegetic, are un punct de plecare în Caraș-Severin.

Asta pentru că unul din cei zece inițiatori ai legii care i-a nemulțumit pe crescătorii de oi este chiar liderul organizației județene a PSD, deputatul Ion Mocioalcă, fapt sesizat de către deputatul liberal Valeria Schelean. Aceasta îi cere în mod public explicații liderului social-democrat cu privire la motivele pentru care a inițiat această lege și consideră că Mocioalcă „nu se sfiiește să lucreze în favoarea prietenilor săi și în detrimentul cărășenilor”. Potrivit deputatului PNL, această lege a reprezentat una dintre prioritățile legislative ale lui Mocioalcă în acest mandat. „Vreau să subliniez și momentul în care deputatul PSD Ion Mocioalcă a depus această lege care a stârnit mânia ciobanilor și tuturor românilor deopotrivă. Legea a fost depusă în circuitul legislativ pe 18 februarie 2013, la începutul sesiunii parlamentare, adică a fost unul dintre primele lucruri făcute de când Mocioalcă a câștigat, în 2012, un nou mandat“. Parlamentarul liberal și-a exprimat „solidaritatea față de cei 60 de oieri din Caraș-Severin, membri ai Asociației Crescătorilor de Ovine din județ, care au venit să protesteze față de această lege aberantă, introdusă tocmai de către un cărășean”.

Întrebat ce argumente a avut atunci când a susţinut legea contestată de oieri, liderul PSD Caraş-Severin ne-a spus că nu este iniţiatorul principal al legii şi că a avut argumente solide atunci când a semnat pentru susţinerea acesteia.

„Ce să zic? Prin comunicate de presă putem închega acuzaţii mai ceva decât brânza ciobanilor. Ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti nu are nicio legătură cu oieritul, ci cu patronii oierilor care se tem pentru subvenţiile pe care s-ar putea să nu le mai primească de la APIA. Ei, ciobanii adevăraţi, erau în munţi cu oile, nu la proteste. Legea trebuie înţeleasă clar, nu la modul general, cum ne place. Nu sunt iniţiatorul principal al legii ci, în urma unor discuţii argumentate, am zis că o susţin. Credeţi că m-am trezit într-o dimineaţă şi m-am gândit: măi, cum să le fac eu viaţa grea oierilor? Nu am făcut aşa ceva şi nimeni nu îngreunează viaţa ciobanilor, dar să le luăm pe rând. Reducerea numărului de câini s-a impus numai pentru cei care însoţesc oile pe câmp. La stână, pot să aibă şi 20 de câini că nu îi opreşte nimeni, dar pe câmp aceşti câini mănâncă vânatul mic. De aia li s-a spus ca turmele să nu mai fie însoţite pe câmp de haite întregi“, ne-a spus deputatul Ion Mocioalcă. Şeful PSD Caraş-Severin mai susţine că în condiţiile actuale, când habitatele naturale ale faunei sălbatice se reduc ca suprafaţă şi se degradează continuu, problema protejării unor specii cinegetice ameninţate se pune din ce în ce mai responsabil, iar „măsura limitării numărului de câini din habitatele naturale este una eficientă, ce se impune a fi menținută. Altfel, o să vedem în diverse zone ale ţării doar haite de câini sălbăticiţi. Desigur că la masa dialogului, nicidecum în stradă, haiduceşte, problema câinilor de la stâni se poate soluţiona, prin înţelegerea nuanțată a prevederilor legii“.

Cât despre interzicerea păşunatului timp de câteva luni, Ion Mocioalcă ne-a spus: „Există un studiu al Academiei de Ştiinţe Agricole care susţine că este nevoie de un repaus şi în păşunat. Oaia distruge cu picioarele de şapte ori mai mult decât cu gura. De asta este nevoie de un repaus ca solul să se refacă, la fel şi iarba. Păşunatul în perioada hibernală face rău oricărui teren şi asta o ştiu şi ei, cei care protestează. Haideţi să nu mai fim atât de înverşunaţi şi să susţinem crescătorii de animale şi faptic, nu doar prin răfuieli prin presă. Şi eu îi susţin pe cei 60 de oieri din judeţ. Nimeni nu urăşte brânza, oierii şi câinii, nimeni nu ajută vânătorii, doar s-au luat nişte măsuri pe baza unor argumente solide“.

6 Comments

 1. de asta merge romania asa de bine. alesii nostrii, pe vremea lui bombonel numarau ouale iar acum numara cainii…. de rest, ce sa mai zic? nu mai e nimic de facut la noi in tara. economia si industria functioneaza la capacitate, invatamantul este doar de nota zece, bolnavi nu mai avem ca sanatatea duduie de… sanatate.
  no comment. as vrea si eu niste lideri adevarati, care sa-si sustina poporul, sa-i sustina pe alegatori si sa lucreze pentru acestia. nu doar niste simple marionete care beneficiaza de multe, prea multe beneficii pentru ceea ce dibiteaza!

 2. „SUPERB”!2 autentici oameni politici,bravi aparatori ai intereselor locuitorilor judetului nostru!Suntem „mandri” de ei si ii iubim nespus!Intreaga lor faptura emana numai cinste,corectitudine si o deosebita constinta civica!Toata lumea stie cu cine aveam de-a face,nu e nevoie sa mai cosmetizeze situatia,stim ca sunt trup si suflet alatuiri de oamenii acestor meleaguri!O adevarata ”LADY”‘ si un adevarat „‘GENTLEMAN”,nu-i asa?

  • Adevarul e intotdeauna, la mijloc!
   Alternativa este una singura, primenirea clasei politice, noi sa nu mai stam deoparte si cat mai multi tineri sa intre in politica adevarata, nu de cumetrie.
   Asadar, anul 2016 poate fi un nou inceput!

 3. Cand il vad pe Mocioalca asta ma intreb cu ce am gresit sa fim condusi de astfel de inculti si hoti? Vad ca este mai rau decat Ceausescu si se pricepe si la ciobanit. Eu credeam ca e doar un taran prost de la Patulele, jud Mehedinti dar in mod cert si-a depasit conditia si e un mare cioban. Argumentele cu studiile facute de Academie privitoare la oierit ma fac sa ma intreb daa nu cumva si in Academie se accede tot pe hotii si invarteli. Pai acum sute-mii de ani, cand stramosii nostrii practicau oieritul, Academia nu exista ca sa emita astfel de „studii” despre cum trebuie facut oierit stiintific, si cu toate acestea branza exista, la fel si lana si oile. Si daca tot vorbim de timpuri imemoriale si intelepciunea populara, acest Mocioalca (si multi alti colegi inculti, incompetenti si hoti ai domniei sale) sunt exemplificarea proverbului: „S-a suit scroafa-n copac!” O sa citeasca aceste randuri si apoi o sa-si dea explicatia ca a scris-o vreun inamic politic…

 4. Asta ca si Frunzaverde e vesnic, nu mai e alt socialist capabil in judet. Daca nu era el muream de foame in Caras, bine ca se preocupa de soarta noastra, de dezvoltarea judetului, de investitii, de regenerarea vanatului prin miristi.

 5. Penibil caon.ro care cenzureaza comentariile incomode aduse politicienilor care „”ne reprezinta”. Banuiam de mult timp ca acest ziar online scrie articole platite de politicieni insa acum mi s-a confirmat. Eu unul nu o sa mai citesc acest ziar fiindca nu are rost sa le fac trafic. Adio!

Adaugă comentariu