Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Legea care a stârnit atâtea discuții în ultimele zile, cea a vânătorii și a fondului cinegetic, are un punct de plecare în Caraș-Severin.

Asta pentru că unul din cei zece inițiatori ai legii care i-a nemulțumit pe crescătorii de oi este chiar liderul organizației județene a PSD, deputatul Ion Mocioalcă, fapt sesizat de către deputatul liberal Valeria Schelean. Aceasta îi cere în mod public explicații liderului social-democrat cu privire la motivele pentru care a inițiat această lege și consideră că Mocioalcă „nu se sfiiește să lucreze în favoarea prietenilor săi și în detrimentul cărășenilor”. Potrivit deputatului PNL, această lege a reprezentat una dintre prioritățile legislative ale lui Mocioalcă în acest mandat. „Vreau să subliniez și momentul în care deputatul PSD Ion Mocioalcă a depus această lege care a stârnit mânia ciobanilor și tuturor românilor deopotrivă. Legea a fost depusă în circuitul legislativ pe 18 februarie 2013, la începutul sesiunii parlamentare, adică a fost unul dintre primele lucruri făcute de când Mocioalcă a câștigat, în 2012, un nou mandat“. Parlamentarul liberal și-a exprimat „solidaritatea față de cei 60 de oieri din Caraș-Severin, membri ai Asociației Crescătorilor de Ovine din județ, care au venit să protesteze față de această lege aberantă, introdusă tocmai de către un cărășean”.

Întrebat ce argumente a avut atunci când a susţinut legea contestată de oieri, liderul PSD Caraş-Severin ne-a spus că nu este iniţiatorul principal al legii şi că a avut argumente solide atunci când a semnat pentru susţinerea acesteia.

„Ce să zic? Prin comunicate de presă putem închega acuzaţii mai ceva decât brânza ciobanilor. Ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti nu are nicio legătură cu oieritul, ci cu patronii oierilor care se tem pentru subvenţiile pe care s-ar putea să nu le mai primească de la APIA. Ei, ciobanii adevăraţi, erau în munţi cu oile, nu la proteste. Legea trebuie înţeleasă clar, nu la modul general, cum ne place. Nu sunt iniţiatorul principal al legii ci, în urma unor discuţii argumentate, am zis că o susţin. Credeţi că m-am trezit într-o dimineaţă şi m-am gândit: măi, cum să le fac eu viaţa grea oierilor? Nu am făcut aşa ceva şi nimeni nu îngreunează viaţa ciobanilor, dar să le luăm pe rând. Reducerea numărului de câini s-a impus numai pentru cei care însoţesc oile pe câmp. La stână, pot să aibă şi 20 de câini că nu îi opreşte nimeni, dar pe câmp aceşti câini mănâncă vânatul mic. De aia li s-a spus ca turmele să nu mai fie însoţite pe câmp de haite întregi“, ne-a spus deputatul Ion Mocioalcă. Şeful PSD Caraş-Severin mai susţine că în condiţiile actuale, când habitatele naturale ale faunei sălbatice se reduc ca suprafaţă şi se degradează continuu, problema protejării unor specii cinegetice ameninţate se pune din ce în ce mai responsabil, iar „măsura limitării numărului de câini din habitatele naturale este una eficientă, ce se impune a fi menținută. Altfel, o să vedem în diverse zone ale ţării doar haite de câini sălbăticiţi. Desigur că la masa dialogului, nicidecum în stradă, haiduceşte, problema câinilor de la stâni se poate soluţiona, prin înţelegerea nuanțată a prevederilor legii“.

Cât despre interzicerea păşunatului timp de câteva luni, Ion Mocioalcă ne-a spus: „Există un studiu al Academiei de Ştiinţe Agricole care susţine că este nevoie de un repaus şi în păşunat. Oaia distruge cu picioarele de şapte ori mai mult decât cu gura. De asta este nevoie de un repaus ca solul să se refacă, la fel şi iarba. Păşunatul în perioada hibernală face rău oricărui teren şi asta o ştiu şi ei, cei care protestează. Haideţi să nu mai fim atât de înverşunaţi şi să susţinem crescătorii de animale şi faptic, nu doar prin răfuieli prin presă. Şi eu îi susţin pe cei 60 de oieri din judeţ. Nimeni nu urăşte brânza, oierii şi câinii, nimeni nu ajută vânătorii, doar s-au luat nişte măsuri pe baza unor argumente solide“.