Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Primarul Caransebeșului, Marcel Vela, vrea ca Orșova să revină în Regiunea Banat. Prezent la o dezbatere pe tema regionalizării, la Timișoara, edilul a solicitat în cursul discuțiilor includerea municipiului Orșova în viitoarea regiune.

Orșova și zona Clisurii Dunării au ținut întotdeauna geografic, topografic și tradițional de Banat. Acolo trăiesc bănățeni care folosesc același grai și toate regionalismele din Banatul de Munte. Regionalizarea ar trebui, pe lângă descentralizare și dezvoltare, să îndrepte anomaliile și toate nedreptățile făcute de statul comunist la reforma sa administrativă, în anul 1968. Din aceste motive, eu militez pentru revenirea Orșovei si a Cazanelor Dunării în limitele Banatului tradițional, astfel încât să câștige atât cetățenii din această zonă cât și Regiunea Vest ca potențial economic, fluvial și cultural“, a spus Vela.

10 Comments

 1. Orsovenii vor, dar securistii aciuati la Tn Severin cu „fonctii” la Bucuresti vor?

 2. esti bun vela…si nu uita sa stropesti caransebesul la vara contra tantarilor ca la mare,sa nu mai fie noaptea tantari la lumina

 3. O sa va stropeasca cu elicopterele si avioanele SMURD pe voi gugulanii de nici musca nu o sa mai zboare de teama lui !

 4. Ar fi o actiune buna si dreapta deoarece Orsova a apartinut intotdeauna Banatului si respectiv Austro-Ungariei.
  A fost o mare nedreptate trecerea Orsovei la olteni, nu aveau nimic in comun motiv pentru care vechii orsoveni au suferit.
  Bravo d-le primar, speram sa reusiti in actiunea dvs.

 5. Aceste discutii indelungi sunt de fapt o pierdere de timp. Banatul nu mai are timpul fizic sa-si proclame autonomia. Bucurestiul va dori sa imparta datoria de 100 de miliarde de euro. O parte va reveni Carasului. Si nu este corect sa ne mai ceara si bani dupa ce ne-au jefuit.

 6. Bravo, asa ar trebui toti mai marii judetelor Timis si Caras-Severin sa ceara inapoi ceea ce a apartinut dintotdeauna Banatului, Svinita, Orsova si pana la Varciova. Nu uitati nici de Lipova si totul ce este pa partea sudica a raului Mures actual in jud. Arad. Banateni deschideti ochii nu va lasati manipulati de stana lui Bucur (mai tarziu Bucurastiul de azi) !!!

 7. Ar fi cazul sa se repare aceasta nedreptate ceusista.Felicitari D-le Vela,nu va lasati!

 8. Zona Orsovei se identifica si apartine Banatului. Cei care vor decide viitorul acestui teritoriu banatean , trebuie sa cunoasca : istoria, traditia, realitatile economice, potentialul turistic alaturi de Baile Herculane si in primul rand – dorinta locuitorilor de revenire in Banat -. Validarea in 2013 a unei nedreptati facute banatenilor din aceasta zona splendida , in 1968, ar insemna continuarea si perpetuarea jocurilor murdare pe care le practica unii politicieni care nu cunosc aspiratiile noastre. Sper ca demersul d-lui primar Vela sa aiba sansa de reusita, alaturi de toate forurile responsabile din Banat.

 9. Orsova a fost un un oras sat pitoresc. Acum este un oras frumos dar sarac. Nu mai are industrie. Este primul oras din Romania care nu are caldura. Situatia din Caras Severin nu este roza. Marele centru si leagan al industriei romanesti Resita moare, Anina =zero, Oravita =zero, Bocsa =idem. Otelul Rosu ? Cu ce ajutati Orsova, cu orgolii ? Faceti o excursie la Secu ,Semenic…….A inceput campania electorala ? Faceti un recensamant corect la Orsova si vedeti care este problema cu populatia. S-a rezolvat : problema Herculane, Toplet , Mehadia, Moldova Noua, Cozla ….drumurile care sunt super….? Caransebesul arata binisor dar nu este buricul pamantului. De unde veneau muncitorii la lucru la Resita ? Dela Poarta, dela Gataia. Ce puteti sa faceti pt. Orsova daca nu s-a facut pt. restu ? Sa nu ne batem cu pumnul in piept. Cine mi-s eu, vezi doamne…..

Adaugă comentariu