Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Directorul Direcţiei judeţene pentru Cultură a arătat problemele întâlnite cu precădere în Băile Herculane. În prezent, judeţul figurează în Lista Monumentelor Istorice cu 832 de poziţii, un ansamblu bogat şi divers de bunuri cu valoare de patrimoniu din epocile antică, romană, medievală, modernă şi contemporană.

Existenţa unui număr important de monumente, de factură tehnică şi industrială, diferenţiază şi poziţionează Caraş-Severinul în vârful judeţelor deţinătoare de monumente istorice de acest fel. În prezentarea făcută de instituţie în cadrul şedinţei de miercuri a Comitetului de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice s-a arătat că Direcţia urmăreşte îndeaproape procesul de restaurare a monumentelor din staţiunea Băile Herculane, care a început în 2011. Monumentele din localitatea Băile Herculane au intrat în starea de degradare de aproximativ un secol. Din anul 2011, cele mai importante monumente istorice, bijuterii de arhitectură balneară, au devenit proprietatea diverşilor oameni de afaceri, capabili să le restaureze. Deşi ritmul de restaurare pare foarte încet, dată fiind starea de degradare a acestora, restaurarea nu se poate face într-un ritm mai alert. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin a aplicat amenzi Primăriei Băile Herculane pentru nerespectarea prevederilor legale privind protecţia monumentelor istorice.

„Din ianuarie încoace primesc precizări de preempţiune că se vând monumente din staţiunea de pe Valea Cernei. Iar şi iar şi nu ştiu a câta oară. Legea permite, noi nu-i putem opri să vândă pe proprietari, fiind monumente de categoria A preempţiunea o dă Ministerul Culturii pentru că nu are fonduri să le cumpere. Ele sunt într-o stare mai bună decât acum cinci ani, însă mai este de lucru pentru următorii 100 de ani. Sunt investiţii foarte mari şi se fac într-un ritm foarte încet. Un pas important ar fi transformarea legii într-o formă mult mai aplicabilă“, a explicat dr. fil. Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin.