Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Bilanţul efectuat de Tribunalul Caraş-Severin are indici care arată un trend ascendent faţă de anii anteriori.

Vineri a fost organizată, la Reşiţa, adunarea generală a judecătorilor şi asistenţilor judiciari din cadrul Tribunalului Caraş-Severin pentru dezbaterea raportului de bilanţ aferent anului 2013.

Au participat reprezentanţi ai celor patru judecătorii din judeţ, ai Parchetului, ai DIICOT, DNA şi unul dintre vicepreşedinţii Curţii de Apel Timişoara.

„Pe parcursul anului trecut, pe Secţia I civilă s-au soluţionat 5.282 de cauze, pe Secţia II civilă – 6.265, iar pe Secţia penală 550. Practic, încărcătura pe judecător, pe cele trei secţii, a arătat că numărul de dosare pe fiecare judecător de la secţia penală a fost de 142, secţia I civilă – 886 şi II civilă – 1.307. Operativitatea generală a Tribunalului Caraş-Severin în cursul anului trecut a fost de 91,26%, cu cea mai mare pe secţia penală – 96,66%, în creştere faţă de anul precedent. Din punct de vedere al managementului resurselor umane, putem spune că schema este aproape completă – există doi judecători din cadrul Tribunalului Caraş-Severin detaşaţi la alte structuri (Ministerul Justiţiei şi Inspecţia judiciară). Urmează să fie întreprinse demersuri în cursul acestui an pentru ocuparea locurilor vacante rămase prin aceste detaşări prin scoaterea lor la concurs de promovare în funcţii de execuţie. În cazul în care cei doi judecători, după perioada de detaşare vor dori să revină, se va solicita CSM acordarea unor locuri din rezerva pentru astfel de situaţii”, a precizat judecătorul Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.

Din punctul de vedere al calităţii actului de justiţie, la nivelul secţiei penale, indicele de desfiinţare-casare a fost nul, la secţia a II-a civilă a fost de 0,46%, iar la I civilă indicele de menţinere corelativ este de 83,97%.

Flavius Rotariu