REŞIŢA – Aceasta este opinia unor specialişti în domeniu, din Caraş-Severin, la începutul acestui an. Prima definiţie a termenului de agrement în Dicţionarul explicativ al limbii române este de „petrecere plăcută a timpului; divertisment; amuzament; distracţie“.
Potrivit manualelor de specialitate, agrementul turistic se poate defini prin ansamblul mijloacelor, echipamentelor, evenimentelor şi formelor oferite de unităţi, staţiuni sau zone turistice, capabile să asigure individului sau unei grupări sociale o stare de bună dispoziţie, de plăcere, să dea senzaţia unei satisfacţii, unei împliniri, să lase o impresie şi o amintire favorabile.
„În aproape toate staţiunile cărăşene se fac investiţii noi, se modernizează cele existente, drumurile sunt aproape toate modernizate. Ar fi probleme legate de transportul în comun al turiştilor pentru unele staţiuni, mai ales în cele montane. Agrementul, în schimb, este aproape zero, dacă lăsăm deoparte pârtiile de schi pe timp de iarnă. Nu există în tot judeţul o bază serioasă de agrement, fie pe timp de iarnă, fie vara. Lipsesc excursiile tematice, activităţi care să creeze flux de turişti în toate anotimpurile. Investitorii trebuie să ştie, de exemplu, că nu toţi turiştii schiază, şi că pierd încasări cu ceilalţi oameni care ajung pe munte. Trebuie acoperite toate grupele de vârstă, trebuie organizate cluburi, pentru că turiştii cărăşeni au învăţat din excursiile în străinătate de ce au nevoie“, a precizat Daniel Afilon Laţcu, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural. Potrivit datelor oficiale, turismul de agrement cărăşean face paşi, dar mici, în comparaţie cu alte judeţe, cum ar fi Hunedoara.
„Sunt două direcţii diferite în care se îndreaptă proiectele scrise pe turism: una este cea de promovare, care trebuie făcută în altă bază decât ceea ce se face acum şi cele de dezvoltare a infrastructurii, printre care şi agrementul. Gradul de dezvoltare a agrementului în Caraş-Severin este foarte redus. Se insistă pe alimentaţie publică şi servicii hoteliere, lăsându-se deoparte agrementul“, a precizat Cristian Vîlceanu, preşedintele Fundaţiei Club Turistic Banatia.
Flavius Rotariu