Caraş-Severin, Romania

Călin Bârcean ne-a trimis la redacţie o scrisoare în care dezvăluie unele lucruri cel puţin interesante din culisele Summer Fest Reşiţa 2012, eveniment desfăşurat în urmă cu o săptămână în municipiul de pe malurile Bârzavei.

E prima dată când iau o ţeapă muzicală. Tocmai pentru a ştii pe viitor cum şi de cine să ne ferim, luaţi aminte la Călin Păţitu! Mă sună din Timişoara Zorin Negru, un personaj deghizat în motociclist, impresar şi inspector al Uniunii Compozitorilor. Stabilim onorariul pentru un concert la Summer Fest Reşiţa 2012 (25-27 august 2012 – n.n.). Vroia doar vineri seara, aşa încât am renunţat la o altă solicitare pentru aceeaşi dată. Îmi spune că mă salută Ovidiu Balint (din Arad), colegul lui de organizare. Deja mi s-a aprins beculeţul de avertizare, deoarece domnul Balint nu-mi plătise o parte din bani, după un concert din Arad…

S-au vehiculat nume mari ca Spitalul de Urgenţă, Tavi Colen, Mircea Vintilă, ce mai, treabă serioasă! Promovare ioc! Ajungem la faţa locului. (…) Au cântat două trupe de cover din Arad, după care am urcat noi (Pragu de sus-n.n.) pe scenă. La finalul programului, anunţ frumos capul de afiş al serii, Spitalul de Urgenţă. Apare tulburat personajul Zorin Negru, care îmi spune să mai cântăm o jumătate de oră. Ajung la finalul cu numărul doi şi iarăşi anunţ trupa lui Dan Helciug.

În timp ce noi făceam poze cu cei din public, pe scenă urcă Zorin Negru. „După cum ştiţi, ar trebui să cânte Spitalul de Urgenţă“. Urale, aplauze… „Staţi, staţi, nu vă grăbiţi! Din cauza unor probleme tehnice, concertul se reprogramează pentru mâine seară“. Aflu de la Zorin că Spitalul de Urgenţă nu urcă pe scenă până nu îşi primesc onorariul. Începe un ping-pong în care Zorin mă trimite la Balint şi invers. Zorin dispare, Balint dă din umeri, iar eu rămân până a doua zi în speranţa că îmi voi primi banii. A doua zi, ia-l pe Zorin de unde nu-i! Îl aştept pe Balint la ceaune. Ajuns acolo, se cam încurcă în minciuni şi zice că banii sunt la Zorin. Apare al treilea organizator, Dan Dumitrescu din Arad, care deţinea sonorizarea la eveniment. Ne schimbăm numerele de telefon şi mă asigură că luni îmi voi primi onorariul. Plec resemnat. Îl informez şi pe Mircea Vintilă despre marea păcăleală. Tocmai plecase cu noaptea în cap din Moldova şi renunţase la două spectacole pentru Summer Fest Reşiţa. Se întreba şi el dacă nu se găseşte cineva care să-i pună la punct pe aceşti mafioţi!

Îi trimit vorbă şi lui Laza Cnejevici, care era cap de afiş duminică, la muzica populară. Nelu Pitic, care venise cu trupa The Weird din Arad, mi-a spus ulterior că nici ei nu au primit vreun ban, iar Ovidiu Balint le-a vândut altă poveste, cum că a fost înşelat de un fost boxer din Reşiţa (al patrulea organizator intrat în joc!) şi a pierdut nici mai mult nici mai puţin de 3.000 de euro!

În cursul zilei de luni, domnul Dan Dumitrescu nu răspunde la telefon. Aflu despre el că e un adevărat profesionist şi că a dat ţepe mari în lumea muzicii arădene. Surpinzător, răspunde Zorin Negru, o fostă mare speranţă a rockului românesc, biker, impresar Phoenix, Compact şi ce mai doriţi dumneavoastră, inspector al Uniunii Compozitorilor, manager de evenimente! Mă înjură ca un adevărat rocker, iar apoi trece la ameninţări. Îmi spune că în calitatea lui de inspector, o să-i închidă barul lui Ovidiu Balint, iar mie o să-mi ia dreptul de a mai cânta vreodată! Am făcut această relatare tocmai pentru că îmi doresc să avem o industrie muzicală sănătoasă, evenimente de calitate şi artişti plătiţi pentru prestaţia lor. Bineînţeles, orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare.

Al vostru proaspăt ţepuit,

Călin Bârcean

2 Comments

  1.  Ar trebui să dea de gandit faptul că nu s-a scris în presa locală absolut niciun cuvant despre acest eveniment (nici înainte, nici după), de parcă nici n-ar fi existat…De fapt de el au aflat doar locuitorii din blocurile din apropierea stadionului de atletism ce au auzit muzica şi au văzut artificiile (mai multe ca la revelion şi rugă la un loc)…

  2.  Stimate domn Călin Bârcean. Locuiesc in „municipiu” , dar nici macar nu am fost tentat sa ajung la Summer Fest.Vreau sa imi explicati si mie din constructia textului prezentat daca este semnificativ faptul ca X-ulescu ala de v-a dat tzeapa este „biker” si „rocker”.Daca nu ar fi fost si va dadea aceeasi tzeapa era altfel???Uite de aia , spriritul refractar al romanului numeste orice om cu plete „rocker” si orice scuterist „biker” …pentru ca sunt folosite aceste cuvinte in orice text cu care au legatura sau nu, dar in contexte si conotatii cu totul deplasate, menite a folosi doar autorului.
    Sper la un raspuns pertinent.
    Pe de alta parte, faptul ca se dau tepe este in primul rand vina celor care le accepta.Matale cand vii la o „cantare” nu te interesezi de istoricul evenimentului,targetul de persoane, alte chestii d’astea?Ma gandesc ca nu e primul concert,ce naiba.Faptul ca X ala ti-a dat o teapa si acum ai dat inca o data de el cum de te opreste sa il actionezi in instanta???Si apropos…onorariile astea sunt platitoare de TVA sau nu??? Nu de alta , dar sunt pe spatele locuitorilor, chit ca ei isi dau seama sau nu…

Adaugă comentariu