Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta ne-a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care de acum este pe placul a milioane de pensionari.

Pe ministrul Finanţelor se vor supăra puţin peste 9000 de pensionari, însă câteva milioane îi apreciază iniţiativa de impozitare a pensiilor speciale. Pensionarii cărăşeni cu care am discutat noi consideră că „Teodorovici este un ministru corect“. Asta pentru că senatorul PSD Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor Publice, a depus, la Senat, un proiect de lege care prevede impozitarea pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede și taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă, la care se adaugă o taxă de 900 de lei. Taxarea se aplică numai în situația în care venitul lunar din pensie este mai mare decât suma netaxabilă de 7.000 lei, lunar.

Sunt vizate pensiile următoarelor categorii: angajaţii Curţii de Conturi şi cei ai Curţii Constituţionale, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti şi cei ai parchetelor de pe lângă acestea, personalul care funcţionează în cadrul Institutului de Expertize Criminalistice, funcţionarii publici parlamentari, parlamentarii, personalul aeronautic civil navigant pofesionist din aviaţia civilă din România, corpul diplomatic şi consular, pensionarii militari, aleşii locali.

Întrebat dacă nu se teme de faptul că imaginea sa are de suferit, ministrul Finanţelor a declarat, în exclusivitate pentru CAON.RO: „Sigur că cei 9000 de pensionari nu mă vor aplauda. Sunt peste 9.000 de beneficiari de pensii de serviciu. 10 persoane au pensii de peste 40.000 de lei. 162 persoane beneficiază de pensie de peste 30.000 de lei. Cinci persoane au pensii de peste 25.000 de lei. 1.817 persoane au pensii de peste 20.000 de lei şi exemplele pot continua. Eu nu fac asta pentru imagine şi nici ca să îmbogăţim bugetul de stat, ci pentru echitate socială. Nu cred că mă înşel foarte mult dacă spun că putem plăti, cu două pensii speciale de câte 40 de mii de lei, toate pensiile dintr-o comună din Caraş-Severin. Vi se pare normal? Nu prea, eu cred că pentru mulţi români este frustrant“.

Am stat de vorbă şi cu câţiva pensionari cărăşeni, iar părerile lor sunt favorabile proiectului lui Eugen Teodorovici. „Eu nu contest că cei care au pensii speciale, de exemplu judecătorii şi procurorii, nu au muncit mult sau nu au avut stres. Dar să ai 20 de mii de lei e prea mult. Eu am muncit 41 de ani şi am 1700 de lei. Pentru mine e bine, sunt mulţumit. Dar eu cred că ce face ministrul Finanţelor este foarte bine“, ne-a spus Petru Dogariu, un pensionar cărăşean.

Un alt pensionar, Vasile Uscatu, ne-a spus că ministrul Finanţelor gândeşte corect: „Mi-a plăcut de el tot timpul. Iar cu proiectul de impozitare a pensiilor cred că Teodorovici este un politician corect“.

„Poate credeţi că sunt vreun frustrat, dar mă bucur pentru această iniţiativă. Nu îmi dă mie banii ăia, mie îmi ajung cei 2100 de lei pe care îi am după zeci de ani în uzină, dar nici nu poţi să ai 40 de mii de lei. Eu aş da 40 de mii de lei numai la cei care au stat în radiaţii, atât. Respectul meu pentru Teodorovici“, ne-a spus un alt pensionar cărăşean, Grigore Cazacu.

Nina Curiţa

7 Comments

  1. Daca renunta de tot la pensia speciala de care si el beneficiaza ca deputat, il credeam si ziceam jos palaria. Asa…

    • Ce zuceti, daca se propune eliminarea tuturor impozitelor?Eu zic ca toti am fi de acord. Prin urmare, esemenea masuri de suprataxare numai a anumitir venituri este discriminatorie si se aplica retroactiv intrucat aceste pensii au fost acordate legal.

  2. As considera normal ca un pensionar ce beneficiaza de mai multe pensii sa fie obligat sa opteze pentru numai una din ele si daca vrea bani in plus sa se poata angaja doar in privat!

  3. Oare nu partidul lui a crescut pensiile astea, nu mai departe de acum o luna tot partidul lui a votat pensii speciale pentru cei din primarii, si cei din consiliile judetene? Problema e ca romanul are memoria scurta, iar genul asta de retorica se pliaza perfect pe alegatorul carasan ramas in tara, de aceea a ajuns judetul in halul asta, pol al saraciei alaturi de Moldova. Articol frumos lucrat, te indeamna la visare pentru lupta de clasa, multumim tovarasa Nina!

  4. Calicul din C-S se bucura ca primeste 5 lei la pensie dar nu are destula minte sa vada ca partidul lui de suflet aduna cate 5 lei la fiecare factura ce o plateste si cate 5 lei la fiecare plata ce o face prin piata, toate pierdute prin inflatie. Apoi injura cand ii pleaca copilul sluga prin Germania, sau prin Timisoara uitand ca baroniada din judet pe care a votat-o neincetat 30 de ani nu a incurajat nici o investitie. La final adoarme cu Antena 3 sau bucurat de RomaniaTV cu o noua majorare de pensie, neuitand sa-i blesteme pe liberali si usr-isti ce vor sa i-o taie si sa vanda tara.

Adaugă comentariu