Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Exercițiul național „ForFirEX 2019“, vizând incendiile de pădure, angrenează nu mai puţin de 500 de salvatori din toate domeniile, care se vor implica, timp de o săptămână, într-un scenariu ce include atât judeţul nostru, cât şi Hunedoara (Poiana Mărului și Lunca Cernii).

Totul a început luni dimineaţă, când prefectul judeţului, Matei Lupu, în calitate de preşedinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, a convocat o ședință extraordinară la care au participat reprezentanți ai tuturor structurilor implicate în gestionarea unui astfel de risc. La ședința extraordinară a participat și col. Claudiu Zamfir, directorul Direcției Planificare Exerciții și Management Situații Excepționale din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care a prezentat participanților scopul și modul de desfășurare al exercițiului.

Pe perioada exercițiului vor fi angrenate echipaje cu autospeciale de intervenție, aeronave și module specializate ale structurilor cu atribuții în gestionarea unui astfel de risc: MAI, MApN, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor, STS, Salvamont, dar și alte organizații cu funcții de sprijin.

„Numărul mare de forțe desfășurate în zonele în care va avea loc exercițiul, deplasarea autospecialelor cu sirenele în funcțiune, survolarea zonei de către elicoptere și avioane pot genera disconfort în rândul populației, însă asigurăm cetățenii că astfel de exerciții sunt absolut necesare și benefice, pentru creșterea capacității de intervenție în situații de urgență“, suntem asiguraţi într-un comunicat remis redacţiei.

Potrivit scenariului, problema a debutat luni, înaintea exerciţiului când, pe fondul secetei prelungite, au fost înregistrate mai multe focare de incendii de litieră. Situaţia a luat o amploare ce depăşeşte capacităţile de intervenție disponibile în județele Caraș-Severin și Hunedoara. Pentru gestionarea evenimentului, IGSU dispune suplimentarea la fața locului a resurselor din județele învecinate și constituirea unor puncte de coordonare operațională în zonele afectate.

„Situațiile în care vor fi puși salvatorii și autoritățile sunt dintre cele mai complexe, fiind necesară intervenția integrată pentru organizarea intervenției aero-terestre în zone dificile, realizarea dispozitivelor de stingere cu mai multe motopompe care să transporte apa în munte, alimentarea rezervoarelor cu ajutorul elicopterelor, precum și salvarea persoanelor dispărute sau rătăcite în zone greu accesibile. De asemenea, vor fi realizate tabere de suport logistic pentru asigurarea cazării și hrănirii forțelor dislocate în zonă și vor fi simulate acțiuni de evacuare și primire a localnicilor din zonele posibil afectate de incendii. Pe timpul exercițiului vor fi utilizate autospeciale de stingere de capacitate mărită, ambulanțe SMURD, tabere și spitale mobile, accesorii de descarcerare, decopertare și înlăturare a copacilor ori altor obstacole, elicoptere MAI și MApN, drone, autospeciale și mașini 4×4, câini de căutare-salvare, precum și alte echipamente specializate“, informează ISU CS.

A.M.

Adaugă comentariu