Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta este concluzia trasă de rectorul Doina Frunzăverde atunci când a venit vorba despre viitorul tinerilor reşiţeni şi despre cel al urbei.

O serie de evenimente ce au sau vor avea un serios impact asupra urbei s-a produs în mediul universitar reşiţean. Forul a găzduit, zilele trecute, o acţiune derulată în parteneriat cu o societate reşiţeană reprezentând un domeniu ce a adus motive de mândrie Reşiţei. Chiar rectorul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, Doina Frunzăverde, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă derulate joi, 5 decembrie, că „Reşiţa a devenit kilometrul zero atunci când vine vorba de hidroagregate”.

De asemenea, au avut loc o serie de întâlniri cu diverşi agenţi economici care au investit sau încep să investească în zonă, având tot felul de proiecte de dezvoltare. Cu unul dintre aceştia, forul universitar a încheiat un parteneriat în vederea realizării unui nou centru de cercetare, în cadrul complexului universitar, în clădirea fostului Grup Şcolar Industrial „Alexandru Popp”, devenită actualul corp E al instituţiei. Însă, aşa cum remarca rectorul UEM, lucrările avansează destul de greu, din lipsa banilor, iar anul 2013 nu a adus motive de mândrie la capitolul financiar, dar nici mediului universitar sau agenţilor economici. Doina Frunzăverde a precizat că la Reşiţa se face carte, că „facem învăţământ de masă” şi că, din cauza volumului mare de muncă şi a implicării cadrelor didactice şi studenţilor, „ajungem să nu ne mai cunoaştem”.

Au mai fost aduse în discuţie întâlnirile cu agenţii economici care intenţionează să creeze locuri de muncă destul de bune pentru tinerii reşiţeni, dar şi cele cu o instituţie non-profit care va face, contra cost, cursuri pentru studenţi. Trebuie precizat că, dacă un asemenea curs costă, în mod normal, 1.500-1.750 de lei, în funcţie de specializare, studenţilor li se cere undeva la 900-950 de lei, în virtutea parteneriatului încheiat cu instituţia reşiţeană. Şi asta pentru că instituţia organizatoare va aduce lectori din capitală, acolo unde universitatea reşiţeană nu poate furniza, din rândul cadrelor didactice, specialiştii necesari, lucru ce implică o serie de costuri suplimentare, precum cele de transport, cazare şi masă. Durata acestora variază între câteva săptămâni şi cinci luni, iar la final, tinerii absolvenţi obţin diplome recunoscute la nivel naţional şi, în unele cazuri, după apostilare, şi la nivel european, după cum a explicat conf.univ.dr. Marius Miloş.

Rectorul UEM ţinut să aprecieze faptul că forul încearcă să găsească parteneri care să ofere o şansă tinerilor absolvenţi, pentru că „nu suntem avantajaţi deloc dacă studenţii noştri pleacă la finalizarea studiilor, ci dacă rămân şi construiesc aici”.

Antoniu Mocanu