REŞIŢA – Acesta este „ajutorul“ pe care directoarea Casei Corpului Didactic Caraş-Severin l-a primit de la prefectul Matei Lupu.
Construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, Vila Koch, în care îşi are sediul Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, are nevoie de reparaţii urgente. Inaugurat în anul 1900, edificiul intră în categoria monumentelor istorice, motiv pentru care, în şedinţa Colegiului Prefectural de săptămâna trecută, directoarea instituţiei, Nicoleta Marcu, a solicitat, încă o dată, (o intervenţie similară fiind făcută şi la începutul anului – n.r.), sprijinul reprezentantului Guvernului în teritoriu, Matei Lupu, în rezolvarea problemei. Nicoleta Marcu a explicat că finanţarea pentru reabilitarea vilei Koch a fost aprobată de Ministerul Educaţiei în 2016, iar un an mai târziu se executau şi primele lucrări. Unele de interior, instalaţia termică fiind schimbată, iar clădirea dotată cu o centrală nouă. Pentru această investiţie, Ministerul Educaţiei a alocat în jur de 700.000 de lei. Greul însă abia acum începe, căci pentru a duce la final acest proiect, la care au pus umărul nu doar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin ci şi cei ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, mai este nevoie de 500.000 de lei.
Directoarea Casei Corpului Didactic mai precizează că pentru anul în curs, Ministerul Educaţiei a alocat proiectului numai 100.000 de lei, sumă insuficientă pentru continuarea lucrărilor. Mai mult, dacă banii nu vor fi cheltuiţi până la finalul lui 2018, aceştia vor fi retraşi din contul instituţiei. „Ar mai fi nevoie de 400.000 de lei, luând în considerare că cei 100.000 de lei există. Pentru că nu avem aceşti bani, proiectantul a refuzat, şi nici nu poate să mai rupă lucrarea în mai multe etape. Poate, cu sprijinul dumneavoastră, în următorul an, să primim această finanţare şi chiar să se întâmple această lucrare de reabilitare, căci după fiecare ploaie să ştiţi că se desprind bucăţi din faţada exterioară, lucru care până acum nu s-a întâmplat, şi, probabil, va trebui să luăm şi nişte măsuri. Bucăţile care s-au desprins sunt spre curtea noastră, ba chiar în unele săli pică şi din tavan pentru că, într-adevăr, este deteriorat acoperişul, iar apa s-a infiltrat“, a declarat Nicoleta Marcu.
Imediat după ce Marcu şi-a încheiat pledoaria, răspunsul prefectului nu a întârziat să apară. Însă, cu siguranţă, acesta nu a fost nicidecum cel aşteptat de directoarea Casei Corpului Didactic. „Sper că nu a auzit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (şeful acestuia col. Cristinel Coneru aflându-se în sală – n.r.) că au început să cadă bucăţi de tencuială, ca să vă dea şi o amendă! Dacă mai aveţi alte întrebări, dacă nu, să trecem la următorul punct!“, a precizat Matei Lupu.
În aceste condiţii, ne întrebăm: oare Nicoleta Marcu şi-a „răcit gura de pomană“ sau reprezentantul Guvernului în teritoriu va încerca, totuşi, să-i întindă o mână de ajutor?