Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde, a făcut publice lucrările pe fonduri europene unde s-au produs întârzieri.

Frunzăverde a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută recent, că unele lucrări în cadrul proiectului „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Caraş-Severin“ şi al celui de modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată din Caraș-Severin au fost întârziate din vina constructorilor. Acestea se află într-un stadiu mult întârziat.

„Am discutat cu reprezentanţii acestor firme pe parcursul acestor zile şi am solicitat urgentarea lucrărilor şi respectarea standardelor calitative, conform caietului de sarcini. Există asigurări din partea lor că vor termina în timp aceste lucrări, adică pe parcursul anului 2015, an pentru care a fost extinsă finanţarea din Programul Operaţional Sectorial Mediu. Vorbim doar de fonduri europene. Le-am spus să nu se amăgească cu gândul că la nivelul Comisiei Europene se va lua hotărârea ca finanţarea prin acest program să fie extinsă şi pe parcursul anului 2016. Ea a fost deja extinsă un an de zile – 2015. Acesta este motivul pentru care lucrările trebuie încheiate pe parcursul acestui an“, a explicat preşedintele CJ.

Acesta a enumerat lucrările întârziate şi constructorii care au câştigat licitaţia pentru acestea: construcţia şi reabilitarea staţiilor de epurare din Reşiţa, Bocşa, Anina şi Oraviţa – unde lucrează o firmă spaniolă, Espina Obras Hidraulicas (pe proiectul Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin). Se constată întârzieri la reabilitarea şi extinderea conductelor de transmisie la reţeaua de distribuţie şi canalizare din Reşiţa, Caransebeş, Băile Herculane şi Moldova Nouă, executant fiind Hidroconstrucţia. În proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor“ e vorba de staţiile de transfer Bozovici, Pojejena şi Oţelu Roşu.

Şi aici lucrează Hidroconstrucţia. Acestea sunt cele opt lucrări unde am considerat că trebuie să atenţionăm constructorul în legătură cu progresul necorespunzător realizat în execuţia lucrărilor finanţate european. Ne rezervăm dreptul să aplicăm legea, dar nu acesta este scopul nostru, ci să terminăm respectivele lucrări. Nu există niciun posibil reproş care ar putea fi făcut administraţiei judeţene. Dimpotrivă, ne-am achitat exemplar de sarcinile pe care le-am avut. Am speranţa că, după întâlnirea pe care am avut-o cu reprezentanţii firmelor care prestează respectivele lucrări, lucrurile vor intra în normal. Am insistat ca la Reşiţa, de exemplu, cât mai repede – acolo unde lucrările sunt efectuate la reţelele de apă şi canalizare – firmele să asfalteze porţiunile respective. E obligaţia lor“, a adăugat Sorin Frunzăverde.