Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şeful judeţului spunea marţi că nu este normal ca firme din alte judeţe să îşi bată joc de atâţia bani investiţi în drumuri.

„Îi cer domnului director Ştefan Stănescu să ia toate măsurile ce se impun împotriva jafului forestier care se desfăşoară în jurul Văliugului. Nu este normal ce se întâmplă acolo”, spunea marţi, în deschiderea şedinţei Consiliului Judeţean, preşedintele Sorin Frunzăverde.

Acesta susţine că, în urma unor sesizări şi verificări efectuate pe teren, s-a constatat că pe raza Ocolului Silvic Văliug, exploatarea forestieră se face contra cronometru, fără să se mai respecte vreo regulă nici măcar în privinţa transportului. În 7 noiembrie, Direcţia Judeţeană de Patrimoniu a scos cântarul şi, împreună cu Poliţia Văliug, s-au făcut controale transportatorilor şi s-au aplicat amenzi de 60.000 de lei. Cu toate acestea, pe 10 noiembrie transportatorii au revenit liniştiţi la practicile lor. „Un camion transportă 40 de tone de lemn, zilnic se efectuează minim 20 de transporturi. Vă daţi seama că tonajul este mult peste limita admisă, iar repercursiunile asupra drumului recent asfaltat le conştientizează oricine”, a mai spus Sorin Frunzăverde.

Şeful Direcţiei Silvice, Ştefan Stănescu, a precizat că „exploatarea este în regulă, însă nu noi supervizăm încărcătura. Vom sprijini acţiunile Poliţiei şi trebuie date amenzi drastice”. Ultimul cuvânt l-a avut preşedintele Consiliului Judeţean, care a adăugat: „Mereu a fost o aventură să investim în ariile protejate din judeţ. Nu este admisibilă bătaia asta de joc pentru banii investiţi în drumurile de acolo”.

Nina Curiţa