Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – De luna viitoare intră în vigoare obligaţia de manifestare efectivă a grijei paternale.Potrivit unei directive europene, de la 1 martie a.c., ambii părinţi vor fi obligaţi să-şi ia concediu pentru îngijirea nou-născutului. Astfel, cel puţin o lună din totalul concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept.

Cât timp tatăl preia responsabilităţile, mama merge la muncă şi nu mai primeşte în respectiva perioadă indemnizaţia de creştere a copilului. Pe de altă parte, tatăl beneficiază de acest drept, calculat ca 75% din media veniturilor nete, realizate în cele 12 luni dinaintea naşterii copilului.

Această reglementare se aplică pentru copiii născuţi după 1 martie 2012. Indemnizaţia de creştere a copilului nu poate depăşi 3.400 de lei şi, până acum, putea fi încasată doar de unul dintre părinţi.

„Această directivă este destul de ciudată, ţinând seama de realitatea economică românească, în condiţiile în care nu toţi taţii români sunt angajaţi. Înainte de a fi devenit o obligaţie, taţii trebuie educaţi să îngrijească nou-născuţii, deoarece instinctele  materne sunt greu de transmis acestora. Nu există o educaţie de acest gen în România, iar, ca în multe alte probleme româneşti, se pune căruţa înaintea cailor. Se doreşte implementarea unui act normativ fără o pregătire prealabilă. Sunt mamă şi nu cred că această directivă ar fi trebuit adaptată la sistemul românesc de valori“, a precizat Maria Zvarici, preşedinta Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Caraş-Severin.

Flavius Rotariu