REŞIŢA – Vizavi de capitolul investiţii, Ioan Popa, primarul Reşiţei, spune că a învăţat lecţia… CET-ului.
Ultimele dezbateri publice au scos la iveală faptul că puţinii reşiţeni prezenţi la astfel de evenimente suferă de fobia mall-urilor, marilor magazine, reclamelor şi schimbărilor. Iar administraţia locală, pentru a face pe placul declarat al cetăţenilor, a încercat să evite construirea de noi centre comerciale. Şi totuşi…
Deşi s-a declarat om de afaceri prin structură, primarul Ioan Popa spune că este de partea cetăţenilor plictisiţi de reclame şi revoltaţi de aspectul „cutiilor“ comerciale din municipiu: „Mă gândesc şi la oraşul ăsta, că de asta m-am antamat să încercăm să schimbăm împreună oraşul ăsta. Episodul pe care l-am trăit cu CET-ul este unul care mi-a fost o corecţie aplicată mie personal. Investitorul a venit, a cumpărat trei hectare de teren, a propus trei cutii. Şi eu i-am spus: dom’le, du-te cu cutiile astea la Cluj, la tine la Boc, şi fă-i-le lui acolo. Dacă te lasă Boc să le faci în oraş. Am fost aproape agresiv cu el, la care omul mi-a răspuns: Bine, dom’ primar, spuneţi-mi dvs ce să fac, am cumpărat CET-ul ca pe un business, mi s-a părut o oportunitate să cumpăr trei hectare într-un oraş, într-o zonă centrală. Fac apartamente, le vând? Şi i-am spus onest: nu le vinzi pentru că în Reşiţa astăzi sunt cele mai mici preţuri la apartamente din România. Şi credeţi-mă că ştiu care sunt preţurile la apartamente în Reşiţa. Bine, fac birouri de clasă A cu tot ce presupun ele, cu sticlă, cu internet, cu climă, cu absolut tot; le închiriem? Nu le închiriem, că ştiu o grămadă de clădiri care zac goale! IPJ-ul aici de faţă, Diamantul încă mai are clădiri goale, Noah Buro. Sunt foarte, foarte multe spaţii care nu şi-au găsit utilitatea. Avem şi noi, Primăria, Enel-ul, vizavi de Poliţie, caută de un an să-şi încarce birourile alea. Şi-s nişte birouri rezonabile cele de la Enel. (…) Nu cred că o să ai succes! Păi, atunci, dom’ primar, spuneţi-mi dvs ce să fac pe terenul ăsta, şi gata! Faceţi două cutii! Ăsta a fost răspunsul meu“.
Edilul spune că a ajuns la această concluzie după discuţii îndelungi cu experţi în diverse domenii: „M-am consultat cu alţi oameni mai în vârstă, mai calmi, mai liniştiţi şi mi-au spus: dom’le, câteodată de la punctul A la punctul C trebuie să treci prin punctul B. Probabil că acum, acolo, asta putem face. Peste zece ani, când ei se vor călca în picioare şi vor începe să mai iasă de pe piaţă. Că au mai ieşit unii, alţii, că au mai ieşit pe parcursul ultimilor 20 de ani, unii s-au predat şi au plecat acasă. Probabil că o să devină terenul mai interesant, o să renunţe la locaţia cutare şi o să se facă altceva pe locaţia respectivă. Cred că trebuie să parcurgem drumul ăsta chinuitor şi eu nu mai sunt atât de înverşunat în ceea ce priveşte realizarea unui supermarket. Mai sunt şi alte argumente, las liberul arbitru să curgă“.