REȘIȚA – Devine tot mai evident că Sănătatea costă bani, care se adună din ce în ce mai greu. Potrivit site-ului oficial al casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, în data de 10 februarie 2012, 162 de medici de familie cărăşeni au perfectat contract cu CAS Caraş-Severin
„Mergem în continuare pe sistemul impus. Din nefericire, există unii pacienţi care nu înţeleg, nici în urma explicaţiilor, că nu se poate elibera ce-a de-a 21-a reţetă compensată şi gratuită peste cele 20 de consultaţii pe care le au medicii. Este vorba de cei care au pe liste până la 2.200 de pacienţi. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte ce-a de a 25-a reţetă la cei care au peste 2.200 de pacienţi. Dacă anul trecut puteam să efectuăm contra cost consultaţia şi pacientul să beneficieze de dreptul de asigurat pentru medicamentele compensate şi gratuite, acum nu mai este posibil. Încă nu avem restricţii la prescrierea medicamentelor, ca plafon, pentru că în cazul în care s-ar impune, le-am epuiza în două-trei zile cu bolile cronice pe care le au pacienţii“, a precizat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin.
Medicii de familie au semnat în luna iulie 2011 un contract-cadru cu CAS pe o perioadă de doi ani. Normele au apărut în data de 3 ianuarie 2012, fiind precizate în acte adiţionale. Tot pe site-ul CAS Caraş-Severin au fost postate şi sumele ce vor fi decontate spitalelor din Caraş-Severin în anul 2012, per total şi pe trimestre. Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa îi vor fi decontate, per total, anul acesta, servicii medicale în valoare de aproape 35 de milioane de lei.
„Este insuficient. Finanţarea spitalului se face 90% prin contractul cu CAS, 9% prin programele naţionale de sănătate (HIV, post-transplant, oncologie etc) şi 1% din încasări directe. Subfinanţarea vine şi din faptul că ni se decontează, în medie, 1.600 de lei pe caz, în condiţiile în care, potrivit calculelor noastre, valoarea serviciilor medicale se ridică la 1.800 sau chiar 1.900 de lei pe caz. Cu toate acestea, anul 2011, când am avut în jur de 29.500 de cazuri externate, a fost mai bun din acest punct de vedere faţă de 2010, prin prisma decontărilor. Nu putem decât să sperăm că anul acesta va fi mai bun“, a precizat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.
Flavius Rotariu