Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Fondul de rezervă al Guvernului a prelungit agonia centrelor de la Bocşa şi Anina.

Finanţarea fostelor spitale devenite centre pentru vârstnici a ajuns la final la sfârşitul anului trecut, şi, deşi se ştia acest lucru încă de la transformare, autorităţile locale au fost „prinse pe nepregătite“, în sensul că o alocare financiară locală pentru susţinerea activităţii respective pare imposibil de realizat.

„Au fost făcute notificări atât către celelalte centre publice şi private din județ, cât şi către Bucureşti. Se cunoaşte situaţia şi se caută soluţii. Banii alocaţi din fondul de rezervă ar fi trebuit să intre în bugetele locale încă de la finele anului trecut. Timp de două luni, plăţile nu se mai fac prin noi, dar ce se va întâmpla după aceste două luni nu ştim. Bănuiesc că Ministerul Muncii va da o hotărâre prin care se vor aloca bani de la Bucureşti pentru căminele pentru persoane vârstnice, pentru că e o presiune foarte mare. Sper că se va întâmpla aşa, dar deocamdată nu ştim nimic sigur“, ne-a declarat Elena Solomonesc, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin.

Vă reamintim că la centrul de la Anina sunt singurii beneficiari din județ care suferă de demenţă sau alte boli similare. „Problema asta e artificial creată. Cine ne garantează că beneficiarii de la Reşiţa sau din altă parte nu se îmbolnăvesc mâine – poimâine de aceste boli? Ne instruim personalul sau dăm afară beneficiarii? În fişa postului trebuie neapărat prevăzut că angajatul se va descurca în orice situaţie, cu orice beneficiar, într-un cămin public. O astfel de instituţie publică nu poate refuza un bătrân doar pentru că e bolnav, pentru că toţi bătrânii sunt bolnavi. E o problemă falsă“, a adăugat directorul AJPIS.