Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Un cetățean a primit recent amendă contravențională că a aruncat sticle într-o pubelă de gunoi menajer și nu în cea rezervată sticlelor. Corect. Nu însă până la capăt, fiindcă supărat foc, omul, pensionar, a venit la redacție să-și spună păsul, relatându-ne varianta lui.

„E-adevărat, recunoaște cetățeanul, am aruncat sticlele într-o pubelă mixtă, de gunoi menajer, pentru că nu scria niciunde «sticlă». Erau containere doar pentru «plastic și metal» – două, și pentru «hârtie și carton» – o pubelă. În rest, vreo cinci pentru «de toate». Și-atunci, pentru ce e amenda asta, care e obiectul contravenției dacă nu scrie niciunde «sticlă»! Abia îmi ajunge pensia, că i-aș da în judecată“, spune omul nedumerit. Pe bună dreptate, fiindcă am fotografiat locul cu pricina și ne întrebăm, la fel de nedumeriți, oare chiar se aplică amenzi doar de dragul amenzii?

Semnalam în ediția noastră din 15 iunie a.c., că pubelele dau pe dinafară în unele locuri, că reșițenii chiar dacă s-au educat și au învățat să arunce gunoiul după modelul european normal al deșeurilor reciclabile, sunt puși, uneori, în situația de a arunca deșeurile selectate în containerele pentru gunoi menajer sau pe jos, fiindcă nu mai au unde, acelea fiind pline ochi. În acest caz, containerul pentru sticle nu era marcat.

„Scrie doar SULO, coniță, nu scrie niciunde sticlă și e cu scrisul lateral și lipit, eu n-am mai ridicat capacul cum fac ăia de caută prin gunoaie“, mai zice pensionarul, fără să se ascundă sub anonimat. Ne-a arătat și înștiințarea de plată emisă de Poliția Locală Reșița pe numele său, respectiv Cernescu Mugur Dumitru, domiciliat în Reșița, Str.Muzicescu, nr.2, ap.2, alăturat fiind anexat un exemplar din procesul-verbal pe care a refuzat să îl semneze. Amenda este de 400 lei însă nu putem garanta că aceasta nu a fost aplicată și pentru că pensionarul a devenit recalcitrant când i s-a întocmit procesul-verbal de către polițistul de serviciu care își făcea rondul, aflându-se întâmplător pe platforma de depozitare a deșeurilor menajere. Singura noastră certitudine este aceea că, într-adevăr, nu e marcată nici o pubelă pentru «sticlă», unde ar fi trebuit să arunce omul, care ne-a arătat că a și plătit amenda…