Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Chiar dacă unii angajaţi au resimţit câteva întârzieri în privinţa plăţii salariilor, lucrurile stau cu totul altfel la actualul operator.

Câţiva reşiţeni angajaţi ai Termo Serv CET – societate apărută în urma ciuntirii vechilor operatori de pe piaţa termoficării reşiţene – s-au plâns redacţiei vizavi de faptul că nu şi-au luat salariile, ridicând temătoarea întrebare dacă nu cumva şi firma la care lucrează acum este în pragul falimlentului şi va urma să aibă aceeaşi soartă precum predecesoarele sale, CET Energoterm şi CET 2010.

Situaţia nu este deloc rea pentru noul operator Termo Serv CET, după cum ne asigură Constantin Tarbuzan, directorul societăţii. Potrivit acestuia, nu a fost vorba despre o imposibilitate de a plăti salariile, fiind întârziată pentru câteva zile doar achitarea restului de plată. Situaţia ar fi fost provocată de intrarea în derulare a unui nou contract şi acutizată de faptul că se lucrează prin Trezorerie. Însă lucrurile au intrat pe făgaşul normal.

Dacă acum un an şi ceva, la închiderea CET 2010, operatorul de termoficare avea 87 de angajaţi, în perioada de glorie, CET Energoterm ajungea undeva la 385 de salariaţi. Astăzi, Termo Serv CET număru doar 34 de angajaţi. Până la urmă nu mai vorbim despre vechiul operator de termoficare, care are în sarcină un sistem centralizat, supradimensionat comparativ cu numărul de abonaţi, ci despre o societate care se ocupă în principal de asigurarea încălzirii în mediul şcolar.

În cazul obiectivelor mari, construite în cadrul proiectului vizând centralele de cartier, supravegherea cazanelor este asigurată permanent cu personal, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, şi în cele de sărbătoare legală. Sunt anumite zone rău famate din municipiu unde lăsarea fără supraveghere a obiectivului ar duce la pierderi impresionante din furturi aparent minore, pentru că hoţii n-ar şti care este valoarea reală a pieselor metalice pe care le-ar sustrage. „Pentru orice punct se lucrează cu câte o persoană, în trei schimburi. În total, 4,5 locuri de muncă sunt ocupate pentru fiecare asemenea punct de lucru, fiind nevoie de aceşti angajaţi pentru că există şi sâmbete şi duminici, sărbători legale, concedii. În plus, în afară de operatorii de cazane, avem electricieni, instalatori, sudori, personal tehnic, contabil etc.“, a detaliat directorul Constantin Tarbuzan, pentru a explica faptul că schema de personal nu este deloc supradimensionată faţă de volumul de activitate.

Fiecare corp de clădire aparţinând unităţilor de învăţământ are câte un modul pentru automatizare, iar unele dintre şcoli au, în funcţie de dimensiuni, mai multe centrale termice în genul celor de apartament, legate în cascadă. Acestea pornesc în funcţie de necesităţi şi de temperatura exterioară. Toate acestea necesită supraveghere. Totodată, din cauza gerului, sunt afectate diferite porţiuni de conducte, însă situaţiile sunt punctuale.

Şi dacă tot avem operator nou – în locul vechilor CET-uri al căror sediu urmează să fie demolat – acesta îşi are sediul într-una din vechile casierii din Lunca Bârzavei, undeva în spate la Billa. Dar cel mai important de menţionat este faptul că nu are datorii iar renunţarea la sistemul centralizat de distribuire a energiei termice a dus atât la o economie de gaz, cât şi una la bugetul local, care suporta tot mai greu acordarea de tot felul de subvenţii.

4 Comments

  1. Falsa stirea.Si azi in prezent salariatii asteapta plata din 09.01.2016, tinand cont ca pe 24.01.2016 vor trebui date avansurile ce mai raspuns poate da conducerea firmei?

  2. Revin cu precizarea ca nici azi 29.01.2016 inca exista salarii restante. Au fost date 1/2 din plata de pe data de 09.01.2016 restul urmand sa fie „onorat” undeva, poate pe saptamana viitoare. Stimata redactie(redactor al acestei stiri) unde sunt cele cateva zile de intarzieri declarate de conducerea acestei institutii??????Vedeti cum denaturati cu declaratii false si neintemeiate? va ganditi ca pe majoritatae angajatilor ai paste cate una sau mai multe somatii de la banci, facturi intarziate care dau toate cu majorari tot din banii salariatului???????
    NU CRED!

  3. Dupa cum v-am trimis si celalalt comment pe care bineinteles nu l-ati postat de frica „cuiva” sau ca va simtiti frustrat domnule redactor al acestui post, va rog luati aminte ca acel 1/2 din salariul de pe data de 09.01.2016 al angajatilor termo-serv a ramas dat si nimic mai mult decat acela. Cred ca matematic vorbind cifra de intarziere de trei zile data de conducere a fost incalcata. Bineinteles ca de cate ori stringeti o stire o faceti doar din declaratiile conducerii unei firme. Cu tarie cred ca daca ati intreba un numar consistent de angajati rezultatul va fi cu totul altul. Dar acest lucru nu se va face deoarece la putere sunt tot directorii firmelor care fac parte din partide care te miri din care.
    NU au voie sa cada cu stingul…strica imaginea partidului si al lor cu siguranta.

    PS:Orisicum nu ma astept ca redactia sa faca ceva ptr noi, ptr oamenii din firme. Cu siguranta nu va fi publicat nici acest comentariu.

  4. Ce spuneti tovarasi moderatori….tov Mocanu stie matematica sau nu?…unde sunt cele cateva zile de intarziere cu banii de salarii la TermoServ?Aveti curajul sa intrebati muncitorii?….daca nu macar sa publicatii mesajele trimise?…coruptilor din presa….”locala”….Rusine sa va fie ca mintiti nonsalant lumea cu stiri de genul acesta…

Adaugă comentariu