Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu mai puţin de 1080 de containere noi – destinate colectării selective – vor fi amplasate, până la sfârşitul acestei săptămâni, în municipiu.

Majorarea treptată, chiar exagerată a costurilor impuse de gestionarea deşeurilor a pus pe jar mai toate autorităţile locale, inclusiv pe cele reşiţene. Aleşii urbei s-au văzut obligaţi să se supună şi ei taxei de 80 de lei pe tona de deşeuri, impusă de Guvern, însă totul a îmbrăcat forma unei subvenţii plătite indirect tot de reşiţeni. Există totuşi şi o şansă de a scăpa de presiunea acestor taxe: reciclarea. Respectivele cantităţi colectate selectiv vor ieşi de sub taxele impuse deşeurilor, iar Reşiţa începe să facă noi paşi în această direcţie.

Rând pe rând, toate blocurile vor avea parte de noi containere pentru colectarea selectivă, iar săptămâna aceasta se va încerca finalizarea acestei operaţiuni. De lângă clasicul tomberon pentru gunoiul menajer nu va lipsi cel pentru hârtie şi carton, cel pentru metal şi sticlă, respectiv cel pentru plastic. O primă operaţiune de amplasare a noilor containere s-a derulat pe Valea Domanului, unde a fost prezent viceprimarul Adrian Dacica şi Cornelia Burileanu, şefa Serviciului de Gospodărie Urbană şi Mediu.

„Conform proiectului Sistem integrat de management al deșeurilor, municipiul Reșița a primit în jur de 1080 de containere pentru colectarea selectivă, a precizat Adrian Dacica. Vom avea astfel trei containere diferite. Am intrat și noi în rândul orașelor civilizate din România și Europa și sper ca cetățenii orașului nostru să fie conștienți și îi rog să depună selectiv resturile menajere. De asemenea, le atrag atenția celor care vin și fură din containere că acest lucru reprezintă o infracțiune și se vor lua măsurile legale care se impun. Până în anul 2020 avem obligația de a colecta selectiv resturile menajere în proporție de 50 la sută. Sper ca cetățenii orașului să fie receptivi și le transmit să fie alături de Primăria municipiului Reşiţa. Sunt containere destule, cele 1080 de containere care vor fi amplasate pe 261 de platforme de pe raza municipiului Reșița. Sperăm să terminăm operaţiunea de amplasare săptămâna aceasta“.