Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Instituţia Prefectului a organizat vineri cea de-a doua videoconferinţă cu reprezentanţi ai primăriilor din judeţ. În cadrul întâlnirii au fost programate discuţii pe teme privind întocmirea registrelor agricole, apărarea împotriva incendiilor, protecţie civilă, gestionarea situaţiilor de urgenţă, dar şi probleme ce ţin de verificarea legalităţii actelor administrative.

„Încercăm să continuăm, și astfel de întâlniri să aibă loc o dată pe lună sau ori de câte ori este necesar, în așa fel încât funcționarii de la nivelul primăriilor să poată să fie la curent, în permanență, cu legislația în domeniu. Vom aduce alături de noi servicii publice deconcentrate, care ne pot sprijini profesional. Sunt foarte mulțumită de prezență, având în vedere că, din cele 41 de primării anunțate în prealabil, s-au prezentat 52, ceea ce înseamnă că funcționarii de la nivelul primăriilor înțeleg importanța acestor videoconferințe, prin care își pot îmbunătăți și cunoștințele în domeniul profesional, dar și pentru faptul că facem economie de resurse, cu toții, pentru că nu mai trebuie să se deplaseze de la nivelul unității administrative, până la Reșița, și comunicăm în mod rapid și eficient“, a explicat prefectul Florenţa Albu.

În cadrul întâlnirii, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Gheorghe Petre, a vorbit participanţilor despre necesitatea completării registrului agricol, atât în format electronic, cât şi pe format de hârtie, în funcţie de categorii. „Ştim că este o muncă foarte grea, cu multe date ce trebuie adunate de la toate gospodăriile, din toate satele. Ştim şi că primăriile au probleme de personal şi că cel care operează în registru are şi altceva de făcut. Cu toate acestea, completarea acestuia este necesară, atât în ceea ce priveşte subvenţiile, cât şi pentru că registrul agricol reprezintă o oglindă a comunităţii“, a explicat Gheorghe Petre.

La videoconferinţă s-a insistat şi pe problemele întâlnite la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, în condiţiile în care, pentru că s-a modificat cadrul legal de funcţionare şi acestea trebuie reînfiinţate în acest an, nicio primărie nu a solicitat avizarea serviciului de către ISU Semenic până acum. Directorul Cancelariei Prefectului, Dorel Ursu, a luat cuvântul pentru a sublinia necesitatea respectării unor termene şi a prevederilor legale. „Insist pe anumite lucruri, printre care respectarea cvorumului la şedinţe, respectarea termenelor de predare a transmiterii către noi a hotărârilor de consiliu şi a deciziilor de primar, deoarece constatăm o întârziere în depunerea actelor administrative. Insist pe actualizarea site-urilor internet ale primăriilor, unde ar trebui să se regăsească şi raportul de activitate al primarului“, a arătat Ursu.