VRANI – Ediţie de debut a Festivalului de tradiţii şi poezie în grai bănăţean Ion Colojoară s-a desfăşurat sâmbătă, în comuna Vrani. Manifestarea a debutat cu o paradă a portului popular, după care, la Căminul cultural a avut loc un spectacol, la care şi-au dat concursul ansambluri din opt şcoli din Valea Caraşului. Evenimentul a început cu un moment emoţionant, când, în sala de spectacole, pe ritmurile fanfarei din Vrani, şi-a făcut apariţia tocmai cel care a dat numele festivalului, respectiv, Ion Colojoară, veteranul Condeierilor Plugari. Potrivit directorului Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, Tudor Deaconu, întreaga Vale a Caraşului deţine un patrimoniu cultural de valoare, iar acesta este motivul principal pentru care festivalul Ion Colojoară trebuie să continue.
„A fost un festival emoţionant, mai ales prin prezenţa poetului condeier ţăran Ion Colojoară, alături de care s-a aflat şi muzicianul Ion Cordân, dirijorul fanfarei din Coştei-Serbia. Sper ca acest festival să continue, mai ales că este dedicat unei personalităţi care încă mai este în viaţă“, a subliniat Tudor Deaconu.
„Cu acest prilej, s-a reunit şi Fanfara din Vrani, o fanfară cu tradiţie, membrii săi din vechea generaţie fiind prezenţi la încoronarea regelui Mihai. Iar tineretul din ziua de azi doreşte să reînvie tradiţia şi să o ducă mai departe“, a declarat Doru Nistor, directorul Şcolii Gimnaziale din comuna Vrani şi iniţiatorul proiectului.
„Acest fenomen durează de o sută de ani şi a trecut prin trei etape: cea dinainte de Unire, când era o mişcare neconturată, care a crescut în perioada interbelică foarte mult şi s-a dezvoltat în perioada Cântarea României. Din păcate, Oraviţa nu ne-a îngăduit locaţia, aşa că a trebuit să ducem această Mişcare la Timişoara, la Muzeul Satului Bănăţean“, a declarat muzeograful Maria Mândroane, de la Muzeul Satului Bănăţean.