Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Opt localităţi din mediul rural cărăşean duc lipsa unui cabinet de medicină de familie.Potrivit datelor oficiale ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, contractele de furnizare de servicii medicale au fost perfectate cu 165 de medici în acest an, dintre care 69 funcţionează în mediul rural. În 2012, în Caraş-Severin, numărul medicilor de familie este sub cifra de 185, stabilită de comisiile mixte, formate din reprezentanţi ai CAS, Direcţiei de Sănătate Publică, Colegiului Medicilor şi Patronatul judeţean al medicilor de familie în raport cu populaţia fiecărei localităţi.

„Contractul-cadru prevede un număr minim de 1.000 de persoane beneficiare ale pachetelor de servicii medicale necesar pentru perfectarea contractului în asistenţa medicală primară din mediul urban şi pentru mediul rural – numărul minim este de 300 de persoane. În opt localităţi nu este deschis niciun cabinet de medicină de familie – în Brebu Nou, Bănia, Ciuchici, Ciudanoviţa, Constantin Daicoviciu (există două puncte de lucru), Gârnic, Goruia, Marga, Văliug (un punct de lucru) şi Vrani“, a precizat Gheorghe Dumitraşcu, preşedintele director general al CJAS Caraş-Severin.

Din această cauză, asiguraţii din respectivele localităţi au trebuit să opteze pentru alte cabinete, în general din localităţile apropiate. Totodată, există localităţi unde activează un medic de familie, deşi necesarul ar fi de doi – Berzovia, Berzasca, Cornereva, Luncaviţa, Obreja şi Teregova. „Potrivit contractului – cadru, fiecare medic de familie este obligat la un program de şapte ore, în medie zilnic, dintre care două ore sunt afectate terenului“, a mai precizat reprezentantul Casei.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu