Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După ce a preluat din nou edificiul, municipalitatea are planuri mari. Vrea însă să păstreze destinaţia Teatrului de Vară, acesta urmând să găzduiască seri de muzică şi film, inclusiv un „american corner“.

După ce Primăria Reşiţa a preluat Teatrul de Vară de la universitatea reşiţeană, care a eşuat lamentabil în implementarea unui proiect de renovare şi modernizare a acestuia, obiectivul a fost predat pentru amenajarea postului local de radio. Primarul Ioan Popa preciza că Teatrul de Vară a fost dat studioului în 2016, înainte de venirea sa la Primărie, când conducerea postului avea o relaţie bună cu cea centrală, reprezentată de „un om pe care l-am cunoscut, de iniţiativă şi dinamic, îmi pare rău că nu mai e acolo, şi probabil dânşii ştiind că nu vor mai avea şansa să obţină finanţări ca să-şi facă sediul ăsta, ni l-au retrocedat. N-am stat, l-am luat dar între timp, de o săptămână, două, am luat din arhivă proiectul… S-a făcut un proiect la Universitatea Reşiţa pentru Teatru şi încercăm să gândim acolo o structură. Odată cu reabilitarea şi realizarea grădiniţei de jos, o să reabilităm şi scările. Există o idee de a pune, paralel cu scările, 12 tunuri de la Arsenal, de la fabrica de tunuri, ca să facem un fel de expoziţie în aer liber, şi o să încercăm să facem ceva şi cu Teatrul de Vară“.

Vizavi de PP 7, şeful administrativului reşiţean a detaliat: „Grădiniţa a fost licitată lucrarea, a fost adjudecată o firmă care a semnat contractul pentru ea şi aşteptăm să înceapă lucrările. Este pe PNDL şi a fost deja dat ordin de începere a lucrărilor“. Însă până când clădirea va fi gata, aleşii reşiţenilor au aprobat, în şedinţă de consiliu local, prelungirea cu încă un an a contractului de închiriere a vechiului sediu al Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 7, de pe strada Petru Maior, din proprietatea UCMR, pentru care municipalitatea plăteşte o chirie lunară de 5.820 de euro fără TVA.

Ce se va întâmpla sub cupola Teatrului de Vară?

„Eu personal doresc să facem tot ceea ce a fost, a explicat primarul. E o structură metalică în picioare, s-a început un proiect acolo, dar după aceea s-a abandonat. Eu aş vrea să încercăm să facem o structură uşoară de copertine, cu un acoperiş de umbră, de ploaie lejer, să dăm jos termopanele alea idioate. Nu ştiu cine a fost deşteptul care a pus termopane la Teatrul de Vară! Şi să încercăm să-l activăm. Vă spun sincer, am avut o discuţie cu Dean Bowman, care va discuta cu ambasadorul american la Bucureşti, în aceste zile. Şi dânşii au un concept, «american corner» se numeşte, care funcţionează la Timişoara, la Cluj, la Sibiu, în câteva locuri din România, făcut de cetăţenii americani, şi i-am sugerat să-i facă ambasadorului propunerea să folosim acest Teatru de Vară ca un «american corner», şi pe care să încercăm să-l gândim şi să-l lucrăm împreună. Aştept să văd ce zice. Eu văd acolo un loc în care vara să vedem filme, cel puţin filme pentru copii, teatru de păpuşi pentru copii, poate o seară de folk, o seară de blues, o seară de filme vechi. Poate că, împreună cu Cinematograful Dacia, să încercăm să facem nişte ateliere de lucru şi să transferăm acolo, pe perioada de vară, câteva acţiuni. E un loc bun, ok, în regulă, care trebuie exploatat. Şi nu costă foarte mult să-l readuci în public, eu cred că îl putem face chiar cu băieţii noştri de la secţie“.