Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Un incendiu masiv s-a declanşat în Parcul Naţional Domogled din Mehedinţi, marţi seară. Şi chiar dacă până în acest moment nu există pericolul ca flăcările să se propage şi în Caraş-Severin, autorităţile judeţene sunt pregătite pentru orice situaţie şi stau la dispoziţia pompierilor mehedinţeni.

„În Mehedinţi, în Domogled, avem o situaţie de urgenţă. Nu sunt probleme în Caraş-Severin, dar în cazul în care colegii de la Mehedinţi trebuie înlocuiţi din cauza oboselii, dumneavoastră trebuie să fiţi pregătiţi“, i-a îndemnat subprefectul judeţului Caraş-Severin, Sebastian Purec.

Focul a izbucnit în 12 locuri de pe cel mai înalt vârf din Munţii Mehedinţi – Vârful lui Stan, pe o suprafaţă de circa 10 hectare de litieră într-o pădure de pin negru de Banat. Zona este inaccesibilă, fiind pe versanţi stâncoşi. Pentru stingerea incendiului, pompierii mehedinţeni utilizează saci stingători, aceştia fiind încărcaţi cu apă în staţiunea Băile Herculane, iar cu ajutorul unui elicopter, aceştia ajung la cei ce se luptă cu flăcările.

Au solicitat un elicopter pentru stingerea incendiului, iar noi îi ajutăm cu apă din baraj şi saci cu nisip. Dar este posibil să intervenim şi cu forţă umană. Nu există pericol de propagare a încendiului în judeţul nostru“, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ Caraş-Severin. De asemenea, a fost solicitat un elicopter dotat cu dispozitiv de stingere de tip „Bambi Bucket, din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie din MAI, pentru a sprijini eforturile de stingere ale salvatorilor de la sol. Aeronava facilitează atât identificarea focarelor şi zonelor de ardere, cât şi transportul apei sau a materialelor logistice în zona montană.

Flăcările au făcut deja scrum 10 hectare de pin şi vegetaţie din cel mai mare parc naţional al României. Şi chiar dacă animalele parcului naţional nu sunt în pericol, pentru că incendiile au loc pe creastă, unde fauna nu e bogată, speciile rare de copaci precum pinul negru ar putea fi afectate. După ce vor lichida flăcările, pompierii vor încerca să afle cum au izbucnit cele 12 focare şi care sunt pagubele acestui incendiu. Parcul Natural Domogled a fost înfiinţat în anul 1990 şi uneşte judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj.

Foto/Video: IGSU