CARAŞ-SEVERIN – Fie că e vorba despre ştranduri sau lacuri, fie că sunt pâraie sau izvoare, românii decid ad-hoc să se răcorească.
Potrivit uzanţelor, din prima zi a lunii iulie se dă startul „sezonului de îmbăiere“ în lacurile, ştrandurile sau apele curgătoare din județ. „Din punctul nostru de vedere, controlul demarează la 1 iulie şi se încheie la sfârşitul lunii septembrie. În anii anteriori nu a fost nevoie să impunem închiderea vreunui bazin sau ştrand pe parcursul întregului sezon, ci doar pe perioade limitate, când a fost detectată depăşirea pragului admis pentru probele bacteriologice. Cele mai întâlnite probleme sunt infecţiile cu «coli» – prin ape de infiltraţie. Dar, în asemenea cazuri, se întrerupe temporar activitatea, se face dezinfecţia repetată, se recoltează noi probe şi, dacă reintră în parametrii normali, se redeschide zona“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei județene de Sănătate Publică.
Printre cele mai vizitate zone de îmbăiere pentru reşiţeni este cea cunoscută sub numele de „Şură“, în fapt porţiuni din malul lacului Secu. Totuşi, autorităţile susţin că acele locuri neamenajate nu pot fi folosite legal. „Atât prin prisma legislaţiei cât şi din punctul nostru de vedere, acele maluri nu reprezintă zone de îmbăiere. Asta e o problemă la nivel naţional, pentru că există criterii ce vizează şi fluxul de persoane, probe luate în unitatea de timp şi aşa mai departe. Efectuăm teste şi acolo, când ne solicită Ministerul Sănătăţii, pe acţiuni tematice la nivel naţional. Aşa e la români… orice apă curge sau stă e o zonă de îmbăiere“ a adăugat dr. Luca.