Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În 2012, vor fi produse şi comercializate în continuare pe piaţă ouăle marcate cu cifra trei. Spre deosebire de situaţia de anul trecut, cifra trei arată că ouăle provin de la găini crescute în baterii modernizate, conform normelor europene, fapt ce garantează vânzarea lor către consumatori, ne-a informat dr. Ion Rădulescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin.

În prezent, pe piaţa românească se vând următoarele categorii de ouă pentru consum: marcate cu cifra 0 – ouă din producţie ecologică; marcate cu cifra 1 – ouă de la găini crescute în sistem alternativ, respectiv în hală, dar şi cu acces într-un padoc exterior, iar hrănirea acestora se face cu furaje clasice; marcate cu cifra 2 – ouă de la găini crescute în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice; marcate cu cifra 3 – ouă de la găini crescute în baterii îmbunătăţite, conform normelor europene.

Ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti nemodernizate nu mai pot fi vândute pe piaţă, în coajă, ci vor fi trimise către procesare industrială, mai precizează dr. Ion Rădulescu.

Roxana Bălan Nafiru