Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Legea „Big Brother“ şi cea privind cartelele preplătite au revenit în dezbaterea publică odată cu atentatul terorist de săptămâna trecută de la Paris. Ce părere au reşiţenii despre asta?

Mai mult, mâna dreaptă a şefului diplomaţiei americane, Victoria Nuland, aflată zilele trecute în România, a cerut autorităților de la București repunerea pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile a legilor privind cartelele preplătite şi retenţia datelor cu caracter personal. Acestea au fost declarate neconstituționale în vara anului trecut, după ce judecătorii au considerat că încalcă dreptul la viața privată și de familie dar și protecția datelor cu caracter personal față de riscurile de abuz.

În acest context, legile vor trebui modificate în așa fel încât statul să fie protejat, iar securitatea să poată fi asigurată, în același timp cu respectarea drepturilor omului și existența unor garanții de control asupra serviciilor de informații. Și pentru că deși decizia e în mâinile oamenilor politici dar cei afectați vor fi cetățenii simpli, am încercat să aflăm care sunt părerile cărășenilor despre repunerea pe tapet a celor două legi, mai ales că pe rețelele de socializare au apărut deja diverse opinii.

„De ascultat ne ascultă și acum, așa că prea puțin mă interesează dacă legile respective vor fi aprobate sau nu. Iar apariția unor teroriști prin Reșița mi se pare ceva de domeniul SF, sunt alte ținte mult mai importante decât un biet oraș de provincie”, ne-a spus Miodrag, un tânăr de 25 de ani. „Sunt de acord cu aceste legi atâta timp cât nu ni se încalcă viața privată”, a fost și părerea unei alte reșițence, Cristina Dumitrașcu, în timp ce Gheorghe Petroescu ne-a precizat că „marea majoritate a oamenilor nu sunt atentatori la siguranța statului, nu prea văd necesare aceste legi. E vorba de un principiu, al libertății și dreptului la viața privată, un principiu care se pierde încet încet cu astfel de legi”.

Cum, când și dacă vor da undă verde autoritățile executive și legislative de la București acestor legi rămâne de văzut, important este ca în noua formă acestea să nu permită abuzuri, indiferent de forma pe care ar îmbrăca-o.

Adaugă comentariu