Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cea mai mare medie la examenul din acest an, 9.95, a fost obţinută de o elevă din Oţelu Roşu.

În judeţul Caraş-Severin, nicio lucrare nu a primit nota 10. Cu toate acestea, cea mai mare medie a fost obţinută de eleva Steliana Alina Vărgatu, absolventă a Liceului Bănăţean Oţelu Roşu. Tânăra a promovat examenul maturităţii cu media 9,95. Livia Liliana Drăghici şi Silviu Ioan Lazăr, absolvenţi ai Colegiului NaţionalTraian Lalescu“ din Reşiţa, au obţinut media 9.93. Cei mai mulţi elevi cu medii peste 9 sunt de la licee din Reşiţa, însă în topul celor de nota 9 sunt şi elevi din Caransebeş, Moldova Nouă şi Oraviţa. Pentru a promova Bacalaureatul, media finală a examenelor trebuie să fie minim 6.00. În judeţul nostru, şapte tineri au obţinut această notă.

Pentru examenele de final de liceu din acest an s-au înscris 2303 de elevi. Ulterior, s-au prezentat 1985 de candidaţi şi 12 tineri au fost eliminaţi din sălile de examen pentru fraudă. Zece tineri aveau asupra lor telefoane iar alţi doi au fost surprinşi cu fiţici. După corectarea lucrărilor 995 de liceeni cărăşeni au fost respinşi cu medii sub 6.00 şi au promovat doar 978 de elevi. Dintre aceştia, 325 de tineri au obţnut medii cuprinse între 6 şi 6,99. Alţi 323 de foşti liceeni au fost notaţi cu 7-7,99 şi 214 au luat note cuprinse între 8 şi 8,99. Medii peste nouă au obţinut 116 elevi cărăşeni.

În judeţul Caraş-Severin, procentul de promovare a examenelor de final de liceu este de 49,27% înainte de contestaţii. Dacă în anii precendenţi mai multe licee au înregistrat un procent de promovare de 0%, în 2014 doar Liceul Tehnologic din Prigor a reuşit această „performanţă“.

Penultimul loc în topul unităţilor şcolare în funcţie de numărul elevilor care au promovat Bacalaureatul se înscrie Liceul Tehnologic din Bocşa (6,25%). De asemenea, 157 de candidaţi au promovat la toate disciplinele cu minim nota 5.00 dar au fost respinşi datorită neîndeplinirii criteriului de medie minimă de promovare de 6.00. Chiar dacă afişarea rezultatelor era anunţată pentru data de 7 iulie, sfârşitul săptămânii a întrerupt aşteptarea tinerilor care au susţinut examenul de Bacalaureat. „Am luat!“, ne-a mărturisit bucuros David Alexandru, absolvent al Colegiului Economic al Banatului Montan Reşiţa.

„Subiectele nu au fost grele dar nici uşoare. Cred că dau mai departe la medicină“, a completat David. Şi colegul său Marcu Vichente a luat examenele finale cu media 7,38. „Subiectele au fost abordabile pentru un anumit nivel. Pentru mine examenul la română a fost mai dificil deoarece nu am învăţat Luceafărul“, ne-a mărturisit tânărul, care îşi doreşte ca pe viitor să urmeze o facultate cu profil sportiv. Gabriela Chiş este mulţumită de nota obţinută, 7,61, şi nu doreşte să depună contestaţie: „Examenul la română a fost mai dificil dar sunt mulţumită. Cred că mă voi înscrie la Asistenţă Socială“.

Luni, 7 iulie, elevii nemulţumiţi de notele primite au depus contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în perioada 8-10 iulie iar rezultatele finale vor putea fi aflate vineri, 11 iulie.

Lavinia Predescu

Vezi rezultatele de la liceele din judeţ