Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Joi au fost prezentate date în cadrul proiectului „Transport durabil şi turism de-a lungul Dunării“. Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism au prezentat în cadrul unui atelier de lucru rezultatele unei cercetări efectuate cu precădere în Caraş-Severin, atât în ceea ce priveşte turismul, dar şi economia sau infrastructura de transport.

„Proiectul a început în octombrie anul trecut şi se va finaliza în 2014. Se intenţionează, pe de o parte, susţinerea dezvoltării turismului în arealul limitrof Dunării şi 50 de kilometri la nord de fluviu, implicând inclusiv ţările vecine. Ne dorim să realizăm un plan regional de acţiune pentru a susţine dezvoltarea transportului durabil în turism, prin oferirea de alternative“, a precizat Camelia Surugiu, managerul proiectului. „Pentru Caraş-Severin se propune o corecţie a sistemului de mobilitate a turiştilor, coroborând orarul mijloacelor de transport pe diferite tipuri. Se insistă pe cicloturism, ca formă a turismului ecologic“, a precizat Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele CJ.

Alternativele precizate în proiect pentru transportul durabil se referă la cicloturism (prin amenajarea unor piste pentru biciclişti) sau transport pe apă. „Există mijloace de transport preferate mai ales de către turiştii străini, cum ar fi căruţele sau bărcile. Sunt trasee de tren ce trebuie coroborate cu alte mijloace de transport în comun pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Va fi realizat şi un plan de marketing regional pentru pormovarea integrală a obiectivelor strategiei de dezvoltare durabilă a Dunării şi a integra acest brand în cel regional, astfel încât imaginea şi vizibilitatea judeţului Caraş-Severin să crească. Sunt vizate şi staţiunile turistice cum ar fi Băile Herculane, Secu, Semenic şi Trei Ape, pentru că reprezintă un potenţial valoros dar lipseşte finalitatea strategiilor“, a mai amintit Surugiu.

La atelierul de lucru a fost prezent şi reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Turism, Gabriel Popescu, cel care a precizat că, printre obiectivele instituţiei se află şi dezvoltarea mai multor zone din Caraş-Severin: „Pentru atingerea acesturi scop avem în vedere înfiinţarea şi dezvoltarea câte unui centru de informare turistică în şase sau şapte localităţi din judeţ care prezintă un potenţial turistic, cum ar fi Moldova Nouă, Reşiţa, Caransebeş, Băile Herculane, Oraviţa sau Anina. Dorim să sprijinim şi evenimente deja existente şi care au loc după un program anual sau să creăm unele noi prin care să atragem turişti de afară. Este important să dezvoltăm latura durabilă a turismului, dar şi să atragem turişti străini“, a amintit reprezentantul ANT.

Flavius Rotariu