Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu peste 50 de expoziţii la activ, artistul reşiţean naiv Vasile Popovici şi-a lansat, la Reşiţa, autobiografia.

Pentru reşiţenii adunaţi joi la librăria „Semn de Carte”, seara a fost una plină de emoţie. Şi nici nu avea cum să fie altfel, de vreme ce întâlnirea a fost cu unul din oamenii de la care cu toţii am avea câte ceva de învăţat în viaţă.

Cu peste 50 de expoziţii la activ, din care nouă internaţionale (Franţa, Italia, Germania şi Spania), autor a peste 200 de tablouri şi 50 de icoane, Vasile Popovici este un învingător al sindromului neurogen spinal care, de la trei ani, l-a ţintuit într-un scaun cu rotile. În ciuda handicapului său, copilul de atunci nu a încetat niciodată să viseze, iar acum, la vârsta de 44 de ani, poate spune că a câştigat lupta cu viaţa.

Joi, artistul şi-a lansat prima carte autobiografică – „Învăluit sub magia culorilor” – ce prezintă întâmplări din perioada copilăriei sale, până în momentul în care descoperă pânza şi şevaletul, la vârsta de 30 de ani. Cu acest prilej au fost expuse şi o parte din lucrările sale de artă naivă, precum şi câteva icoane pictate pe lemn. Pe lângă membrii familiei, artistului i-au mai fost alături şi o parte din oamenii care i-au vegheat şi îndrumat paşii de-a lungul anilor, pictorii naivi Mihai Vintilă (care i-a fost totodată şi dascăl), Gustav şi Doina Hlinka, dr.fil. Ada D. Cruceanu, precum şi o parte din membrii Clubului Rotary Reşiţa.

În prima parte a evenimentului a vorbit Ada D. Cruceanu, cea care şi-a amintit cum a decurs şi întâia sa întâlnire cu Vasile Popovici, din primăvara anului 1998. „Am intrat în grădina lui, iar primul lucru pe care l-am văzut atunci nu a fost persoana Vasile Popovici, ci cartea pe care o avea pe pupitrul scaunului în care stătea. Impresionantă pentru mine, deoarece nu aş putea niciodată să abordez o asemenea carte – volumul II al Tratatului de Anatomie, uriaşa carte pe care Vasile Popovici o studia. N-aş spune cu creionul în mână, ci cu mintea în carte, tocmai pentru că la acel moment descoperise că există pe lângă suferinţă şi bucuria de a o învinge (…) M-au impresionat în acele momente scurte pe care le-am petrecut în casa domniei sale lucrările ce nu spuneau nimic despre viitorul pictor. Erau nişte reproduceri după diverse ilustraţii şi, evident, după cum bine ştiţi, aşa ceva stârneşte prima reacţie «Nu!». Şi reacţia a rămas aceeaşi: «Nu aşa!», pentru că, în acele imitaţii era, de fapt, mâna unui viitor pictor, era ochiul unui om care vedea proporţiile, a unui om care, în ciuda tuturor dificultăţilor fizice ştia ce are de făcut”.

Despre artist şi opera sa au mai vorbit Mihai Vintilă şi ing. Virgil Oprişa, secretarul Rotary Club Reşiţa, organizaţie care s-a implicat în sprijinirea şi promovarea pictorului Vasile Popovici. La final, protagonistul a mulţumit tuturor acelora care l-au sprijinit, declarându-se bucuros de propria reuşită. Seara s-a încheiat cu un moment muzical susţinut de câţiva elevi de la Liceul de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa. Este vorba despre elevii de la clasa profesorului Lucian Voina: Răzvan Meda (clarinet), Dragoş Natanael (flaut) şi Teodora Bâtcă (oboi), acompaniaţi la pian de prof. Cristian Roşoagă. De reuşita acestui eveniment s-au ocupat membrii Clubului Rotary Reşiţa şi cei ai Societăţii pentru Cultură „Metarsis”.

Roxana Bălan Nafiru