Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mai multe ONG-uri au sesizat luni Primăria Reşiţa, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Direcţia pentru Cultură.

Asociația Prietenii Munților, Asociaţia Speologică Exploratorii, Asociația Cogito, Fundaţia Activity, Asociația Bike Attack, WWF România şi Asociația Euroland Banat sunt semnatarii sesizărilor trimise luni către cele trei instituţii prin care se semnalează „posibile grave încălcări ale legislației în vigoare și afectarea iremediabilă a mediului, a vieții locuitorilor din zona Triaj, a comunității reșițene și nu în ultimul rând a Muzeului de Locomotive, obiectiv turistic și cultural, un adevărat simbol al municipiului“, aşa cum se precizează în documentul amintit. Semnatarii precizează că vineri, 13 noiembrie 2015, a putut fi observată o intensă activitate de împrejmuire a unei părți a spațiului verde din zona Triaj. „În plus, pe parcursul acestui sfârșit de săptămână, în interiorul zonei verzi au fost instalate containere, a fost parcat un excavator, a fost deja afectat solul și vegetația din acest perimetru“, se mai aminteşte în scrisoarea respectivă.

Autorităţile susţin însă că, potrivit Planului Urbanistic General, zona respectivă este pretabilă pentru construcţii. Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin a precizat că au fost emise deja două acte de reglementare, dintre care unul este decizia etapei de încadrare. Iar faptul că au fost deja demarate lucrările implică obligativitatea deţinerii autorizaţiei de construire. „În situația în care lucrările începute în zona menționată nu îndeplinesc condițiile legale, în baza prerogativelor ce vă revin, vă rugăm să interveniți, să dispuneți încetarea imediată a oricăror activități ce au loc în acel parc din vecinătatea Muzeului de Locomotive, să luați măsurile legale ce se impun, inclusiv amenzi drastice aplicate persoanelor private și/sau instituțiilor publice vinovate de agresarea patrimoniului cultural, natural și urban al Reșiței, și obligarea persoanei/persoanelor fizice și/sau juridice responsabile, la repararea imediată și efectiv a zonei afectate“, este solicitarea făcută de către Andrei Szabo, preşedintele Asociaţiei Euroland Banat, în numele celorlalte ONG-uri.

7 Comments

 1. Acum câteva luni acolo era un panou care anunţa consrucţia unei benzinării. Pentru că primarul este de părere că existenţa a încă două benzinării în imediata apropriere nu este suficientă, mai trebuie vreo două. Spaţii verzi nu ne trebuie, benzinării însă cât mai multe. Avem 8 benzinării în oraş, 10 dacă adaugăm şi staţiile de GPL. Nu-i destul pentru un orăşel atât de sărac şi de depopulat?

 2. Pe dealurile din jurul Resitei se taie in copaci in nestire.
  Dealul Golului e distrus. Ras de copaci si toate drumurile praf. Cioara e distrus. Cel de la Lupac spre drumul Dognecii e distrus.
  Am ajuns sa distrugem si putina vedetatie din oras.
  Ce pardurar de primar avem?

  • Ce pardurar de primar avem? Păi unul care continuă să facă singurul lucru la care (crede el că) se pricepe: exploatează masă lemnoasă. Defrişează tot ce prinde verde în oraş. Atâta ştie, atâta face. Lasă în urmă drumuri şi trotuare distruse de utilaje. Oraş ca după bombardamente.

 3. acest padurar,numit si ales primar se trage dintr-un sat de hoti de masa lemnoasa RUSCA TEREGOVA ,dupa ce a distrus Prescomul,Cetul, valea Terovei fara nici un investitor cepoata sa mai faca pe ultima suta de metri?Sa mai taie ceva lemn de prin parcuri ,bravo resiteni alegeti-l si la anul?

Adaugă comentariu