Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mulţi dintre cărăşenii plecaţi la muncă în străinătate au postat pe reţelele de socializare mesaje aniversare. Chiar dacă nu au reuşit să revină în ţară pentru a participa la manifestările de 1 Decembrie, unii dintre aceştia au ţinut să-şi exprime într-un fel sau altul bucuria de a fi contemporani ai acestui moment istoric.

Pe paginile lor de Facebook şi-au actualizat fotografiile de profil cu sigla Centenarului sau alte imagini de mare sensibilitate înfăţişând copii îmbrăcaţi în portul naţional, simbolul României Unite de mâine. Alături de urarea de „La mulţi ani!”, felicitările la 100 de ani de România transmit mesaje de binecuvântare pentru românii de pretutindeni, oriunde s-ar afla.

„Noi trăim mai intens acest moment istoric, pentru că suntem departe de casă, comentează o reşiţeancă stabilită în Italia. Ne mistuie dorul!”.

„Chiar dacă sunt neamţ de Brebu Nou, stabilit în Germania, ceva în sufletul meu încă simte româneşte. M-am născut, am crescut şi am trăit în România, copiii mei s-au născut în România, am prieteni în România, scrie fostul director al şcolii din Brebu Nou. E firesc să le doresc tuturor românilor „La mulţi ani!” şi o viaţă mai normală, să fie în rând cu celelalte ţări din Europa, că de asta s-a luptat şi în 1918, cum spunea Regina Maria, pentru a fi recunoscuţi în Europa, şi în decembrie 1989”.

„Românii din Florida au sărbătorit Centenarul româneşte în West Lake Park, ne scrie reşiţeanca Alina Zaliznea Bogoeviciu. Ne-am adunat câţiva prieteni să fim împreună de 1 Decembrie, mai ales la 100 de ani, în semn de respect pentru înaintaşii noştri. Am desfăşurat în parc şi un drapel românesc, să ne distingem ca români, de ziua noastră naţională. La mulţi ani reşiţenilor şi tuturor românilor!”.

De altfel, şi în mesajul ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, se subliniază: „La 100 de ani de la Marea Unire, românii sunt cunoscuți în lume ca un popor de oameni harnici, inteligenți, cu putere creatoare, care oferă comunităților în care trăiesc rodul muncii, minții, sufletului și talentului lor. Țara noastră are valori pretutindeni în lume. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să dovedim că suntem un popor unit dincolo de granițe și distanțe, capabil să conlucreze pentru idealuri comune într-o lume deschisă, dar plină de provocări”.

Mulţi dintre cei stabiliţi în ţările europene sau dincolo de Atlantic şi-au pus steguleţe tricolore la maşini sau la ferestrele caselor, pentru a-şi manifesta dragostea şi dorul de România.