Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Faţă de anul precedent a crescut numărul evenimentelor rutiere dar a scăzut cel al victimelor.În anul care s-a încheiat în urmă cu doar câteva zile, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au desfăşurat acţiuni în fiecare săptămână şi şi-au făcut simţită prezenţa zilnic pe drumurile publice ale judeţului tocmai pentru a-i determina pe conducătorii auto să respecte viteza legală de deplasare şi să manifeste mai multă prudenţă, scopul principal fiind reducerea accidentelor rutiere, dar mai ales a consecinţelor acestora.

În 2011, poliţiştii rutieri au intervenit la 395 de accidente rutiere produse pe raza întregului judeţ Caraş-Severin, cu 42 mai multe decât în anul 2010, iar din totalul acestora, 167 au fost accidente grave. Chiar dacă numărul accidentelor a crescut, numărul morţilor a scăzut cu 13, astfel numărul lor fiind de 38. În urma evenimentelor rutiere au rezultat şi răniţi grav, 180 de persoane şi răniţi uşor în număr de 371.

Principala cauză a producerii accidentelor a reprezentat-o viteza neadaptată la condiţiile de drum (75 de accidente), urmată de traversarea neregulamentară a pietonilor (38 de accidente). Locul trei l-a ocupat neacordarea priorităţii cu 31 de accidente. Acestea sunt principalele cauze ale producerii de evenimente nedorite pe drumurile publice, dar şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, care a produs 30 de accidente, conducerea imprudentă (25) sau nerespectarea distanţei între vehicule (23). Imprudenţa minorilor a cauzat anul trecut două accidente cu unul mai puţin decât în 2010, în care au fost implicaţi copii cu vârste între 7-14 ani.

Lăsarea nesupravegheată a copiilor de până la şase ani a condus la un singur accident rutier, faţă de şase, câte s-au înregistrat în 2010. Conducătorii de mopede au fost implicaţi în 60 de accidente în anul 2011, în urma cărora au decedat două persoane, iar alte 18 au fost rănite grav şi 48 rănite uşor. „Activităţile poliţiştilor au ajuns şi în unităţile şcolare acolo unde oamenii legii le-au prezentat filme şi le-au susţinut «lecţii de viaţă» foarte importante pentru siguranţa lor. În anul 2011 nu au lipsit nici campaniile organizate în trafic unde au fost împărţite mii de pliante cu sfaturi preventive pentru prevenirea accidentelor produse din diferite cauze sau pentru a-i face pe conducătorii auto să fie atenţi şi la cei care sunt pe două roţi, prezenţi zi de zi pe drumurile publice“, a precizat agent Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.

Printre cele mai importante evenimente rutiere ale anului trecut se numără accidentul de la kilometrul 6 pe ruta Reşiţa – Caransebeş, când un microbuz şcolar ce transporta cadre didactice a ieşit de pe carosabil, accidentul din Triaj, când, în urma unui impact, s-a produs decesul unui taximetrist ale cărui organe au salvat două vieţi prin transplant sau, cel mai recent, în luna noiembrie 2011, când două persoane, soţ şi soţie au decedat la Soceni în urma coliziunii cu un autotren.

Flavius Rotariu