Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aceasta este varianta optimistă a punerii în funcţiune a Centrului de management integrat al deşeurilor.

Conducerea judeţului şi managementul proiectului au trecut în revistă stadiul lucrărilor la deponeul ecologic de la Lupac, avansând ca variantă optimistă punerea în funcţiune, cu operator cu tot, luna decembrie a acestui an. „E o investiţie importantă şi foarte mare a Consiliului Judeţean, începută cu ani în urmă şi care ar fi trebuit finalizată în cursul anului trecut. Din diverse motive, s-a întârziat finalizarea ei, dar acum, vizitând toate componentele Centrului, am constatat că investiţia e pe final. În maximum o lună de zile lucrările sunt gata, mai e nevoie, acum, de racordul electric şi câteva lucrări care nu vor întârzia foarte mult termenul final. Principala problemă, însă, este cea a operatorului Centrului şi a staţiilor de transfer. În 8 august au fost deschise ofertele, doi dintre participanţi au contestat şi în acest moment suntem în procedură la CNSC (Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor – n.r.). În momentul în care va fi desemnat un câştigător şi se va semna contractul cu operatorul, va urma o perioadă de probe şi apoi Centrul de la Lupac va fi complet funcţional“, a explicat Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Pentru execuţia drumului de acces la Centru şi la staţiile de transfer a fost organizată licitaţia, dar nu s-a prezentat nimeni. Cu toate acestea, conducerea CJ consideră că, în starea actuală, drumul poate fi practicabil. „Important este să finalizăm lucrările, constructorul să termine ce are de făcut şi să finalizăm atribuirea pentru operator. Contractul a fost prelungit până la 16 octombrie 2016. Lucrările pot fi finalizate într-un timp relativ scurt, dar, repet, principala noastră problemă este operatorul. Sunt trei celule de depozitare a materialului inert, una va fi dată în folosinţă în primă fază. Celelalte vor fi date în folosinţă ulterior, fiind atributul CJ de a fi puse în folosinţă din redevenţa pe care o vom primi de la operatorul Centrului. Normele de mediu sunt respectate. Cât despre deşeurile care se află în acest moment pe vechiul deponeu de la intrarea în Reşiţa, ţine şi de operatorul care va veni să găsească o soluţie. În acest moment, mare parte din gunoiul din Caraş-Severin se duce în alte judeţe“ a adăugat Hurduzeu.

Amănunte despre termenele de finalizare a oferit şi Victor Naidan, managerul proiectului. „Cele trei staţii de transfer au finalizat lucrările de construire în decembrie anul trecut. Din păcate, constructorul nu a făcut operaţiunile de finalizare a contractului – recepţia lucrărilor, testele au fost amânate. Între timp a apărut o problemă cu o alunecare de teren la Bozovici şi care este în finalizare acum, urmând ca recepţia acestor staţii de transfer să se facă concomitent cu recepţia Centrului de la Lupac. Acesta din urmă intră, în luna octombrie, în testele care vor arăta cu exactitate modul în care funcţionează toate instalaţiile şi toţi parametrii. Va fi un test complet, respectiv, de la deşeul care intră şi este procesat până la capăt, urmărindu-se funcţionarea fiecărei instalaţii, fiecărui utilaj, pe parcursul acestei perioade. Sperăm ca decizia CNSC să fie luată în cel mai scurt timp şi să putem chema la recepţia finală şi operatorul, pentru a face transmiterea şi instruirea acestuia, ultima activitate pe care o mai are constructorul de făcut. Cred, astfel, că în luna decembrie vom avea şanse de a porni sistemul de colectare şi depozitare în judeţul Caraş-Severin“, a precizat Naidan.