Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Alături de el, DIICOT a dispus trimiterea în judecată a lui Ion Tudor, reprezentantul unor firme de lichidare judiciară.

Cei doi, alături de o serie de alte nume, vor fi judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spãlare de bani, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals în declarații, fals intelectual, uz de fals şi favorizarea făptuitorului. Prin actul de sesizare s-a reţinut că începând cu anul 2009, inculpatul Tudor, practician în insolvență, a inițiat constituirea unui grup infracțional cu scopul de a eluda plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

Pentru a putea să își atingă scopul urmărit, inculpatul Tudor a urmărit atragerea unor persoane care dețineau calitatea de administrator al unor societăți comerciale, cu scopul ca aceste entități juridice să fie utilizate fie pentru a emite facturile fictive care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor și implicit deducerea de TVA, fie pentru a putea retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăți aflate în insolvență ori a bunurilor acestora valorificate către firmele din grup. Mecanismul infracțional a presupus şi înființarea unor societăți comerciale (așa-numitele „fabrici de facturi”) care erau situate pe primul palier infracțional. Aceste societăți comerciale au funcționat o perioadă de timp după care au fost radiate.

Avându-se în vedere că activitatea infracțională derulată de către gruparea infracțională viza și obținerea unor imobile ale firmelor în insolvență prin intermediul unor societăți comerciale controlate de către membrii grupării infracționale, Ion Tudor a făcut demersuri spre a racola un judecător sindic care să admită cererea de intrare în faliment a societăților cu privire la care era deschisă procedura insolvenței, unde era desemnată în calitate de administrator judiciar una dintre societățile civile de practicieni în insolvență, controlate de către el. Prin urmare, l-a racolat pe Nicușor Maldea, judecător în cadrul acestei instanțe, la momentul respectiv președinte al Secției a II-a Civilă, Contencios, Administrativ și Fiscal spre a sprijini activitățile grupării infracționale.

Din cercetări a rezultat că în anul 2010, Nicuşor Maldea, fiind repartizat să judece dosarul privind falimentul SC DRUMURI ȘI PODURI SA CARAȘ SEVERIN, în care lichidator judiciar a fost IT MANAGEMENT ADVISORS SPRL, reprezentată de către Tudor, a primit de la acesta prin intermediul lui Gelu Cristian Murariu suma de 60.000 euro (echivalentul a 257.472 lei), disimulată sub forma unui contract de vânzare cumpărare a unui teren forestier, cu scopul de a-i crea acestuia o situație favorabilă în dosarele comerciale pe care le avea spre soluționare.

În 26 februarie 2010, debitorul SC DRUMURI ȘI PODURI SA Reșița a solicitat deschiderea procedurii insolvenței. Prin încheierea din data de 6 mai 2010, dată de judecătorul sindic Nicuşor Maldea, a fost admisă cererea creditorului SC CAMAND IMPEX SRL Reșița de numire în calitate de administrator judiciar a SC IT MANAGEMENT ADVISORS SPRL (asociat Ion Tudor), cu motivarea că cererea a fost formulată de către creditorul cu creanța cea mai mare. La dosarul cauzei au fost depuse oferte de către mai multe firme de practicieni în insolvență, însă în mod interesat inculpatul a dispus desemnarea societății civile unde calitatea de asociat coordonator o deținea Ion Tudor.

Cum a ajuns Maldea în posesia celor 60.000 de euro?

Judecătorul Maldea deţinea un teren forestier situat pe raza localității Târnova. În data de 17 noiembrie 2010, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care magistratul Maldea a „înstrăinat” cu suma de 60.000 euro (echivalentul a 257.472 lei), terenul forestier (pădure) în suprafață de 5850 mp situat pe raza localității Târnova, către Gelu Murariu. Ulterior, la data de 16 februarie 2011 (după 3 luni), Murariu, împreună cu soția sa, au încheiat fictiv un contract de vânzare cumpărare în care s-a consemnat în fals că susnumiții au înstrăinat către Ion Tudor același teren cu suma de 20 000 lei (aproximativ 8 % din valoarea contractului anterior). După operaţiunile fictive cu terenul, a fost admisă cererea administratorului judiciar IT MANAGEMENT ADVISORS SPRL, fiind dispusă declanșarea procedurii falimentului SC Drumuri şi Poduri. După deschiderea procedurii falimentului, Tudor a valorificat bunurile acesteia către societăți comerciale controlate de către el pe care apoi le-au revândut la preţuri mult mai mari.

Legătura infracțională dintre inculpații Tudor I. Ion și Maldea Nicușor a fost stabilită și în cazul falimentului SC CONSTRUCT CEMENT SRL Berzovia, jud. Caraș-Severin. În acest caz, în mod repetat, judecătorul a primit şi pretins prin intermediul inculpatului Constantin-Adrian Dunăreanu suma de 30 000 lei cu scopul de a încuviința efectuarea unor operațiuni de către firma în insolvență. Din conținutul raportului de constatare financiar-contabilă, a rezultat că aferent perioadei 2009 – 2014, valoarea sumei totale reciclate în cadrul circuitelor economice fictive este în cuantum de 18.935.614 lei. Aferent circuitelor de facturi fictive bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 6.023.336 lei, reprezentând impozit pe venit/profit și TVA. În cauză s-au instituit măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile precum şi asupra conturilor bancare. Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.