Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentanţii forului universitar reşiţean spun că „Eftimie Murgu“ are norocul de a fi o instituţie mică.Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa pare să se fi născut sub o adevărată stea norocoasă, de vreme ce instituţia a fost ferită de-a lungul timpului de acuzaţiile de plagiat – care acum a fost ridicat la rangul de fenomen şi împins dincolo de cotele isteriei prin alte părţi.

Ce-i drept, faptul că UEM este o instituţie relativ mică nu a putut fi decât bine pentru Reşiţa. Potrivit prof.univ.dr.ing. Doina Frunzăverde, rectorul forului, acest lucru a permis crearea unor legături mai strânse între cadrele didactice şi studenţii pe care-i coordonează, fiecare profesor putând sta de vorbă cu fiecare tânăr, lucru imposibil într-o universitate mare. Rectorul UEM a mai precizat că situaţia este luată în calcul şi la lucrările de licenţă sau la cele de masterat.

Problema plagiatului se poate gestiona mai bine în universităţile mici, decât în cele mari, spune Doina Frunzăverde. Am impus şi noi sancţiuni mai severe, ca urmare a situaţiei apărute acum, la nivel naţional. La noi, într-o pagină, pe orice lucrare, absolventul declară că tot ceea ce este cuprins în acea lucrare este original. În plus, alături de absolvent, semnează şi un cadru didactic, ceea ce înseamnă că şi acesta îşi asumă răspunderea împreună cu studentul. Prin semnătură confirmă că a verificat“.

Şi pentru că Ingineria a pus deja punct şi la licenţă, şi la masterat, „aici pot să vă spun ce se întâmplă, pentru că la disciplina mea am făcut comparaţii între lucrări, am luat lucrările din urmă, explică rectorul. De anul acesta am înăsprit în mod special măsurile care se impun în cazurile de plagiat, ca toată România, de altfel. (…) Trebuie să recunoaştem că n-am lucrat la educaţie. Pentru că dacă ai citat din cărţi, asta arată că ai studiat, dar când faci o lucrare, trebuie să închizi cărţile!“.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu