CARANSEBEŞ – La un an de la dispariția prematură a celui care a fost dirijorul Orchestrei „Doina Banatului“ din Caransebeş, foştii colaboratori îi aduc un omagiu. Consiliul Judeţean Caraş-Severin, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale, şi Casa de Cultură „George Suru“ din Caransebeş organizează un spectacol în amintirea profesorului şi dirijorului Laurenţiu Iancu. Evenimentul va avea loc joi, 6 martie, începând cu ora 17.00, în sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru“ din municipiul de pe Timiș şi Sebeș. Spectacolul va fi susținut de Ansamblul „Semenicul“, al Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin. Vor urca pe scenă soliștii vocali Ramona Viţa, Nicu Novac, Traian Barbu, Titian Puichiţă, Delia Mirabela, Maria Garaş, Felicia Stoian şi Ştefan Isac.
Născut în 9 iunie 1957, în Azuga (judeţul Prahova), Laurențiu Iancu face şcoala la Braşov, iar după absolvirea clasei a XII-a urmează Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, Facultatea Pedagogie instrumentală, muzicologie, dirijat. În anul 1981 este repartizat la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Caransebeș, ca profesor de vioară. Zece ani mai târziu, devine director al acestei școli, funcție pe care a deținut-o până anul trecut în martie, când a murit la vârsta de 55 de ani.
Prin măiestria sa dirijorală, a ridicat valoarea artistică a Ansamblului „Semenicul“ (Reşiţa), „Floare Bănăţeană“ (Caransebeş), „Balada Cernei“ (Băile Herculane), „Iedera“ (Oţelu Roşu), „Bocşana“ (Bocşa) şi „Sfinxul Bănăţean“ (Topleţ), formaţii artistice ce au dat spectacole în mai toate oraşele din ţară.
Roxana Bălan Nafiru