Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Capitala Germaniei a găzduit, în perioada 20 – 29 ianuarie, cea mai importantă expoziţie internaţională pentru industrie alimentară, agricultură şi horticultură, la care au participat şi trei firme din Caraş-Severin.

La târgul de la Berlin au fost prezente atât firme româneşti cu profil agro-alimentar, care au prezentat şi comercializat o gamă largă de produse tradiţionale, cât şi meşteri populari. La „Săptămâna Verde“ de la Berlin judeţul Caraş-Severin a fost prezent cu trei standuri: două forme asociative apicole din Oraviţa şi Băile Herculane şi o societate comercială din Bocşa, care prelucrează ciuperci şi legume.

„Efortul nostru de a duce, pentru prima dată, judeţul la o astfel de expoziţie internaţională a meritat. În primul rând, micii producători au văzut la ce nivel se află, comparativ cu ţările care au o agricultură dezvoltată, iar în al doilea rând, apicultorii au constatat că mierea naturală, obţinută direct din stup, este mult mai apreciată şi mai căutată decât cea prelucrată. Drept dovadă, cele două cooperative apicole – „Prisăcarii Hercules“ şi „Orăviţeana“ – au avut vânzări foarte bune şi au fost contactate de firme din Danemarca, interesate de valorificarea mierii de salcâm“, ne-a declarat ing. Pavel Nefir, directorul Camerei Judeţene Agricole, cel care a condus delegaţia la Berlin.

O impresie bună a făcut şi Mircea Freisz, producătorul de ciuperci din Bocşa, care a reuşit să-şi vândă întreaga marfă şi să-şi expună o parte din produse într-un magazin din Augsburg, cu al cărui proprietar bocşeanul va şi încheia un contract.

„Camera Agricolă şi-a atins obiectivul, acela de a promova produsele agricultorilor pe care noi îi reprezentăm şi de a-i încuraja pe aceştia să-şi continue activitatea, pentru că pe piaţa europeană este loc şi pentru ei. Dacă vom mai avea posibilitatea de a participa şi la ediţia viitoare a târgului, ne propunem să promovăm brânzeturile de casă, carnea şi răchia din Banatul de Munte. De asemenea, doresc să mulţumesc Consiliului Judeţean pentru sprijinul acordat“, a concluzionat Nefir.

Roxana Bălan Nafiru