REŞIŢA – Venirea sărbătorilor de iarnă aduce un paradox turistic în zona de vest a ţării. Din cauza situaţiei economice, mai mulţi cărăşeni au decis să se reorienteze către oferta operatorilor de servicii turistice din interiorul judeţului, în pofida excursiilor în afara ţării.
„Întotdeauna a fost un apetit al turiştilor către zona rurală pentru perioada sărbătorilor de iarnă, dar acum cererea bate de departe oferta. O altă cauză ar fi reducerea numărului de unităţi de cazare clasificate din localităţile rurale în acelaşi timp cu creşterea cererii“, a precizat Daniel Afilon Laţcu, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Caraş-Severin.
În condiţiile în care agenţiile touroperatoare oferă pachete de servicii care oscilează între 500 şi 1.400 de lei pentru o persoană în perioada sărbătorilor, în funcţie de perioada de timp şi pachetele opţionale, ponderea solicităţilor din partea turiştilor străini a scăzut în favoarea celor autohtoni.
„Asta nu înseamnă că străinii nu contractează pachete pentru turismul rural, dar proprietarii de pensiuni încep să înţeleagă că este nevoie şi de agrement. Din acest motiv au apărut pachetele turistice care conţin Ignatul (la care turistul participă efectiv, ajutând la tăierea şi prepararea produselor tradiţionale). Însă, majoritatea mai au de învăţat de la cei din ţări cu tradiţie în domeniul acesta. Încă mai avem lacune în ceea ce priveşte calificarea personalului din cadrul pensiunilor şi chiar a unora dintre hoteluri“, a mai amintit Laţcu.
În prezent, în Caraş-Severin funcţionează 53 de hoteluri, 118 facilităţi de cazare pentru vacanţe, 15 parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, dar şi 72 de firme care oferă alte servicii de cazare, potrivit codurilor de clasificare CAEN, având ca principal obiect de activitate cel menţionat. Pentru că pachetele turistice pentru sărbători încep să se epuizeze, amatorii de vacanţe în zona rurală din vestul ţării nu prea mai au multe opţiuni.
„Acum este perioada în care cărăşenii optează pentru turismul balnear, după care vine vremea vacanţelor de iarnă. Sunt şi mulţi tineri care doresc să redescopere zona în care trăiesc dar şi să ia contact direct cu tradiţiile despre care au auzit de la părinţi şi bunici. Se poate vorbi despre o oarecare saturaţie pentru cei care au ales vacanţele pentru schi, dar sunt şi mulţi clienţi fideli acestui segment şi care continuă, aşa cum au făcut în ultimii ani, să aleagă Austria sau Germania pentru sărbătorile de iarnă. Mai mult, pentru că această perioadă este startul pentru early-booking (rezervări din vreme), mulţi cărăşeni au decis să-şi plătească deja vacanţele pentru vara 2013, beneficiind de reduceri care trec de 200 de euro. Păstrând ideea, se pare că anul viitor va fi benefic pentru turismul rural, dar şi pentru cel cultural“, a mai declarat preşedintele ANTREC Caraş-Severin.
Începutul lunii decembrie înseamnă şi orientarea turiştilor pentru destinaţii de shopping cum ar fi capitalele europene gen Praga, Viena sau chiar Londra.
Flavius Rotariu