Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de medicamente şi aparatură de profil.

Guvernul a aprobat plata a circa trei milioane de lei pentru TVA aferent bunurilor și serviciilor achiziționate în cadrul Programului privind reducerea tuberculozei în România, implementat în colaborare cu fundația Romanian Angel Appeal, potrivit unui proiect de lege adoptat recent.

Suma este necesară pentru derularea programului până în data de 31 martie 2018 și va fi plătită anual astfel: 987.000 de lei din bugetul aprobat pe anul 2015, 1,633 de milioane de lei din bugetul aprobat pe anul 2016, 414.000 de lei din bugetul aprobat pe anul 2017 şi 15.000 de lei din bugetul aprobat pe anul 2018.

Banii vor fi utilizați integral pentru achiziţionarea şi distribuţia de medicamente pentru pacienţii cu Tuberculoză Multidrog-rezistentă inclusiv pentru pacienții cu co-infecție TB-HIV, achiziţia de echipamente și consumabile de laborator pentru diagnosticul rapid, produse sanitare și nonsanitare pentru intervențiile de reducere a riscurilor în grupurile vulnerabile. Medicamentele sunt avizate de către Organizația Mondială a Sănătății.

„Contagiozitatea extrem de înaltă a tuberculozei multidrog-rezistente (un pacient activ infectează anual în medie alte 10-15 persoane) nu poate fi ţinută sub control în lipsa medicamentelor“, avertizează specialiștii din Ministerul Sănătății. În 2010, incidenţa globală a tuberculozei în România a fost de aproximativ 90 la 100.000 de locuitori, una dintre cele mai ridicate din Regiunea Europeană a OMS.