Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La aniversarea celor 75 de ani, filologul Marcu Mihail Deleanu a fost sărbătorit miercuri de prieteni şi colaboratori la Centrul de carte „Banatica“.

Sărbătoritul şi-a lansat cu acest prilej şi volumul „Pune, Doamne, pace-n ţară!“, o culegere de scrisori în versuri din perioada Primului Război Mondial, la care autorul a lucrat aproape jumătate de secol. Printre invitaţi s-au număratcriticul şi istoricul literar Gheorghe Jurma, conf. univ.dr. Ioan David, directorul Editurii David Press Print din Timişoara, conf.univ.dr. Dorina Chiş-Toia, de la universitatea reşiţeană, publicistul Titus Crişciu, cadre universitare, filologi, lingvişti şi oameni de cultură.

În volumul „Pune, Doamne, pace-n ţară!“, apar scrisori, în versuri şi-n proză, trimise acasă de către soldaţii bănăţeni aflaţi pe front în respectivul conflict. La această carte autorul a început să lucreze încă din anul 1966, după ce a intrat în posesia colecţiei de scrisori a folcloristului bănăţean George Cătană. „Cartea este un prilej de a salva patrimoniul imaterial al Banatului, aşa cum sublinia în prefaţa ei prof.univ.dr. Ioan Viorel Boldurean. Iniţial am dorit să public scrisorile în anul 1969, însă nu am reuşit. Aşa că mi-am spus că acum este momentul să le public, având în vedere că în 2014 s-au împlinit 100 de ani de la începrea Primului Război Mondial(…) Şi poate că este mai bine că nu a apărut pe vremuri, pentru că ar fi fost cenzurat“, a mărturisit Marcu Mihail Deleanu.

DEL

Criticul Gheorghe Jurma afirma că volumul de faţă poate fi comparat cu cel al romancierului Leo Spitzer, apărut în anul 1921, unde erau redate scrisori de pe front ale soldaţilor italieni din perioada Marelui Război. Volumul, ce numără puţin peste 500 de pagini, este întregit şi de studiul introductiv făcut de autor, despre care dr. Dorina Chiş-Toia nota: „De ar fi fost să fie doar acesta, cu siguranţă ar fi putut constitui o lucrare de referinţă, pentru că este bine documentată, are o bibliografie bogată, pentru că trimiterile pe care le face nu ţin doar de spaţiul bănăţean, ci şi de celelalte provincii româneşti (…) Apreciez în mare măsură şi glosarul întocmit de autor, strădania dumnealui de a găsi sensul cel mai potrivit în cazul acelor cuvinte care puneau semne de întrebare“.

Vorbind despre bogata experienţă culturală a lui Marcu Mihail Deleanu, care nu este doar membru al Uniunii Scriitorilor din România ci şi preşedintele filialei filologilor din Caraş-Severin, publicistul Titus Crişciu spunea că acesta nu a fost apreciat la justa valoare. Totodată, Crişciu a subliniat tenacitatea şi perseverenţa mentorului său, după cum el însuşi mărturisea, dar şi integritatea acestuia: „Îl cunosc pe acest om de 50 de ani, şi vă pot spune că nu ştiu să fi făcut compromisuri în viaţă. Marcu Mihail Deleanu are o coloană vertebrală cum puţini mai au în ziua de astăzi“.

dd

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“, pe această cale managerul instituţiei, Clara Maria Constantin, oferindu-i sărbătoritului o plachetă aniversară în semn de recunoaştere şi preţuire pentru actele sale culturale. Distincţii similare au venit şi din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, precum şi din partea Editurii David Press Print.

3 Comments

 1. Ce lauda adus unui doctor in filologie care publica in marea capodopera, cu fotografii FURATE…de unde au fost furate fotografiile cu aprobarea cui??? RUSINE RESITEI SI SLUGILOR …CRE ADMIRA ACEST INDIVID

  • serban cosmin Reply

   „Îl cunosc pe acest om de 50 de ani, şi vă pot spune că nu ştiu să fi făcut compromisuri în viaţă. Marcu Mihail Deleanu are o coloană vertebrală cum puţini mai au în ziua de astăzi“.

   Zau??? Furtul intelectual tot de coloana apartine???
   COPIEREA DE TIP „COPY PASTE” cum se numeste in filologie???

   Ce functii a detinut el si ea ? ??Secretar de partid…. cu coloana dreapta-curbilinie?

 2. Coperta cartii contine fotografie FURATA / COPIATA FARA APROBARE / SAU asta e ultima moda…Se dau distinctii pentru pentru ce? Coperta cartii care este pe masa de ONOARE din poza este pur si simplu furata …si premiata…Oara daca acest mare om deleanu prin coloana lui a cerut aprobarea cuiva ca sa publice aceasta carte VALOROASA.
  A impartit suma si premiile si distinctiile cu cel de la care NU a cerut aprobare de a publica FOTOGRAFIILE din carte?

Adaugă comentariu