REŞIŢA – Aproape 200 de reprezentanți ai organizațiilor studențești din întreaga țară au protestat miercuri seara, la Timișoara, față de finanțarea necorespunzătoare a educației.
Aceștia au tras un semnal de alarmă față de consecințele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educație, deși România și-a asumat la nivel internațional acordarea unui procent de 6% din PIB. Studenții sunt nemulțumiți, printre altele, de creșterea taxelor de cămin și de studiu sau de nivelul scăzut al burselor sociale, mai mici de două-trei ori decît prevederile legale. Consiliul Național al Elevilor, structură ce reprezintă peste 3,2 milioane de elevi, s-a alăturat demersului studenților, în condițiile în care subfinanțarea educației se răsfrânge negativ și asupra învățământului preuniversitar.
„Educația este considerată ca fiind o prioritate națională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene iar creșterea finanțării pentru educație reprezintă calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale”, se arată într-un comunicat de presa al CNE. Cheia problemelor din învățământ este, ca întotdeauna, în mâna politicienilor care, nu de puține ori, au făcut uz de sintagme gen „o națiune fără educație este ca o casă fără fundație, nu are viitor” însă de foarte puține ori au și făcut ceva concret pentru un sistem educațional de calitate.
Nina Curiţa