Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta spune, într-un comunicat trimis redacţiei, inspectorul şcolar general Marius Cornici, ca o replică adusă spuselor primarului Ioan Popa vizavi de şcolile care au datorii la gaz!

„Din nefericire, în Reșița, «oraș deschis» de către dl. primar Popa, populația descrește pe an ce trece din cauza lipsei locurilor de muncă și a scăderii nivelului de trai. Implicit, scade și numărul elevilor, ceea ce produce efecte negative în managementul financiar al unităților de învățământ. Școlile sunt instituții reprezentative ale comunității și pentru ca parteneriatul şcoală-comunitate locală să funcţioneze adecvat, autorităţile locale trebuie să se alăture demersului de susţinere a educaţiei, chiar dacă responsabilitatea pentru gestionarea bugetului fiecărei unități de învățământ revine Consiliului de Administrație și directorului. Unitățile de învățământ din Reșița, puse la colț de dl. primar Popa prin realizarea «topului datornicilor», sunt unități mari, care întâmpină dificultăți în funcție de profil, având în administrare și internate, cantine, săli de sport. Nu se poate compara situația de la Traian Lalescu care nu are atâtea corpuri de clădiri, care au clase cu efective între 28 – 32 elevi, cu situația de la licee tehnologice ori alte școli. Învățământul profesional, dual, funcționează și pe grupe ( de 10 elevi/ 14 elevi ) cu calificări diferite și costuri aferente. Liceul Traian Laescu având și școală postliceală, cu locuri cu plată, are venituri consistente la extrabuget. Mai amintesc faptul că școlile care primesc încălzire prin centralele termice ce aparțin de Primărie, plătesc aproape dublu față de școlile care au centrale proprii. Costul crescut la energie termică, pentru multe unități de învățământ din municipiul Reșița, se datorează sistemului neperformant de furnizare a agentului termic: școlile au rămas singurul consumator legat la centralele termice ale Primăriei Reșița, puncte termice ce generează costuri imense, în comparație cu școlile care au centrale termice. Demersurile managerilor pe lângă Primăria Reșița, de a fi înlocuite aceste puncte cu centrale proprii, s-au blocat de răspunsurile reprezentanților Primăriei, că aceste puncte termice nu au fost amortizate și nu pot fi scoase din uz și înlocuite. De aceea, consider că administrația locală trebuie să sprijine buna funcționare a acestora, prin alocarea de finanțare complementară, conform Legii 1/2011și prin consilierea directorilor, care au încheiat în sensul administrării școlii, gestionării patrimoniului şi a mijloacelor materiale şi băneşti ale acesteia, contract de management administrativ-financiar cu Primăria Reșița. Sunt de părere că, dincolo de culoarea politică, toți actorii sociali și instituțiile reprezentative din Reșița au datoria, legală și morală, să se implice cu responsabilitate în înțelegerea și rezolvarea dificultăților cu care se confruntă unitățile de învățământ, în care învață copiii noștri, generațiile viitoare“, afirmă inspectorul școlar general Marius Cornici.

L.A.

2 Comments

 1. Sistemul de invatamant functioneaza perfect!
  Tinem clase si catedre la specializari care nu au nicio valoare doar ca sa pastram functiile profesorilor. Sa-i platim ca sa nu faca nimic.
  Tinem elevi in scoli din an in an, nu-i lasam repetenti ca sa aiba si profesorii de la anii superiori clase dar nu conteaza ca promovabilitatea la BAC e zero. Important este ca profesorii sa isi ia salariul. Sa aiba vacanta 5 luni pe an. Sa mearca in concedii cu vaucere…. etc.
  Sa nu unim scoliile si liceele goale ca sa pastram multe functii de directori, secretare…. etc.
  Sa cheltuim oricat pe contracte cu firmele de servicii care dau parandarat, deoarece gazul si curentul ni-l plateste Primaria.
  Sa nu predam nimic la ore ca sa predam suplimentar acasa in privat.
  Sa cerem tarif pe ora in privat chiar daca sunt 3-4-5 copii deodata.
  Sa nu platim niciun impozit pe orele predate acasa.

 2. Intradevar sistemul educational e praf ca multe altele dar lingaul asta psd-ist nu are ce cauta in functia pe care o detine

Adaugă comentariu