Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Codul Rutier a fost modificat, iar noile reglementări intră în vigoare la începutul lunii viitoare.

Schimbările vizează şoferii, posesorii de biciclete, motociclete şi scutere, dar şi pe candidaţii care susţin examenele pentru obţinerea permisului auto. Românii care vor să obţină permisul auto trebuie să ştie că examenul teoretic, „sala”, va fi valabil un an de la absolvire. În privinţa şoferilor care deţin permise pentru categoriile B, BE, C şi CE, aceştia au voie să conducă şi tractoare.

Cei din categoria B pot conduce tractoare de maximum 3,5 tone plus remorcă, iar cei cu permis pentru tipul C şi mai mari. O altă modificare specifică faptul că banda de urgenţă nu mai poate fi folosită de niciun conducător auto. Excepţie fac bicicliştii, care pot utiliza acostamentul dacă nu există piste speciale pentru ei.

Totodată, conducătorii de mopede au obligaţia să circule pe un singur rând pe bandă. De asemenea, mopedele şi motoretele de mici dimensiuni nu au voie să folosească trecerile de pietoni; în plus, conducătorii lor nu au voie să transporte pasageri în stare de ebrietate. Aceeaşi interdicţie se aplică şi şoferilor maşinilor de marfă, în cazul pasagerilor din cabină.

Bicicliştii sunt vizaţi şi ei în cazul câtorva reguli noi de circulaţie. Astfel, ei sunt obligaţi să meargă într-un singur rând pe banda de circulaţie, nu au voie să folosească trecerile de pietoni, nu au voie să înveţe mersul pe bicicletă pe drumuri intens circulate şi sunt obligaţi să aibă asupra lor un act de identitate.